NOVA VRSTA ŽIVOTINJE NAZVANA PO SLAVNOM GLUMCU: Naučnici su hteli da se zahvale legendarnom INDIJANI DŽONSU jer brine za PRIRODU
Foto: Promo

svaka čast

NOVA VRSTA ŽIVOTINJE NAZVANA PO SLAVNOM GLUMCU: Naučnici su hteli da se zahvale legendarnom INDIJANI DŽONSU jer brine za PRIRODU

Pop kultura -

Naučnici koji rade u Peruu nazvali su novu vrstu zmije po Harisonu Fordu (81) zbog podrške koju je glumac najpoznatiji po filmu 'Indijana Džons' dao radu na očuvanju prirode.

40 cm dugačak reptil prvi put je otkriven u maju 2022. u planinskoj džungli Nacionalnog parka Otiši, saopštio je u sredu Nacionalni univerzitet San Markos.

Harison Ford, Indijana Džons
foto: Promo

Međutim, istraživači su tek sada zaključili da je to zaista nepoznata vrsta. Stvorenje je žućkasto-braon boje sa crnim mrljama, crnim stomakom i bakarnim očima.

Dobio je naučni naziv Tachimenoides harrisonfordi. Zmiju je pronašao tim koji je predvodio američko-nemački biolog Edgar Ler. Sada je nazvan po Fordu jer je on aktivno uključen u ekološka pitanja, rekao je Ler za AFP. Harison je pristao da koristi njegovo ime, dodao je.

Harison Ford, Indijana Džons
foto: Promo

On je istakao da je zmija otkrivena na području dostupnom samo helikopterom. Ler kaže da je njegovom timu trebalo sedam dana da pronađe zmiju. Zmija je bezopasna za odrasle ljude, ali je uspešna u lovu na krastače i guštere, dodao je on, prenosi 24sata.hr.

Ler je predvodio tim istraživača sa Nacionalnog univerziteta San Markos, Međunarodnog univerziteta Florida i Univerziteta Illinois Vesleian. Salamandra, nemački herpetološki časopis, objavio je u utorak studiju o otkriću zmije.

Harison Ford
foto: EPA Guillaume Horcajuelo

Ler je predvodio tim istraživača sa Nacionalnog univerziteta San Markos, Internacionalnog univerziteta Florida i Univerziteta Ilinois Veslijan. Salamandra, nemački herpetološki časopis, objavio je u utorak studiju o otkriću zmije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:07

GLUMAC PREŠAO 600 KILOMETARA PEŠICE DA BI POMOGAO DECI SA AUTIZMOM: Nisam ni slutio kakvo ću iskustvo doživeti na tom putu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track