PREMINUO ČUVENI PEVAČ U 80. GODINI: Borio se godinama protiv Parkinskona i demencije!
Foto: kpa / United Archives / Profimedia

PREMINUO ČUVENI PEVAČ U 80. GODINI: Borio se godinama protiv Parkinskona i demencije!

Pop kultura -

Čuveni pevač Geri Rajt preminuo je danas posle duge bolesti,preneo je TMZ.

Džastin Rajt, Gerijev sin, kaže da je njegov otac preminuo u ponedeljak ujutro u svojoj kući u Palos Verdes Estates, Kalifornija -- koja se nalazi u Južnom zalivu. Geriju je dijagnostikovana Parkinsonova bolest pre otprilike 5 ili 6 godina, kao i demencija Levijevog tela ubrzo nakon toga.

Gerijeva Parkinsonova bolest je brzo napredovala tokom prošle godine, a Džastin kaže da je njegov otac na kraju izgubio sposobnost da se kreće i govori. Tokom proteklih nekoliko dana medicinske sestre koje su radile u Gerijevom domu rekle su porodici da ulazi u svoje poslednje poglavlje.

Njegova porodica i voljeni bili su uz njega u trenutku njegove smrti -- o čemu se već počelo širiti muzičkim svetom, uključujući i kantautora Stivena Bišopa.

Bišop je objavio 2 fotografije njega i Gerija, dodajući... "Priložene fotografije čuvaju dragocena sećanja na prvi i poslednji put kada smo zajedno delili binu, zajedno sa našim zajedničkim muzičkim prijateljem Džonom Ford Kolijem. Gerijeva živahna ličnost i izuzetan talenat učinili su sve zajednički trenutak zaista prijatan. Njegovo nasleđe će živeti još mnogo godina."

„Uvek ću ceniti toplinu i dobrotu koju su mi pokazali Geri i njegova supruga Rouz, i zauvek ću ceniti priče koje je sa mnom podelio o prošlim danima. Moje iskreno saučešće upućujem njegovoj porodici, prijateljima, i fanove u ovom teškom vremenu" dodao je,

Geri će ostati upamćen po dve ogromne pesme koje je izbacio sredinom 1970-ih -- "Dream Weaver" i "Love is Alive" - ali njegov katalog ide mnogo dalje od toga.

Na kraju je producirao 12 različitih albuma koji datiraju iz 1970. godine ... da ne spominjemo tonu kompilacija i saradnje koje je napravio sa drugim muzičarima. Jedno od poznatih partnerstava u kojima je bio neko vreme bilo je sa nikom drugim do bivšim Bitlsom Džordžom Harisonom.

Geri je bio klavijaturista na Džordžovom albumu "All Things Must Pass" i zaslužan je za pomaganje u drugim Džordžovim solo pesmama. Džordž je uzvratio uslugu za jedan od Gerijevih albuma, radeći na „Footprints“.

Uradio je mnogo za muziku uopšte -- takođe je poznat kao jedan od prvih mejnstrim umetnika koji je uveo sintisajzer u pop... koji je danas postao glavna stvar u muzici.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track