UMRO JE OD SLOMLJENOG SRCA: Zbog slavnog muzičara ostavila je drugog muža i izvukla ga iz PAKLA DROGE, a on je gledao kao u BOGA
Foto: Profimedia

bili srodne duše

UMRO JE OD SLOMLJENOG SRCA: Zbog slavnog muzičara ostavila je drugog muža i izvukla ga iz PAKLA DROGE, a on je gledao kao u BOGA

Pop kultura -

Američka kantri legenda Džoni R. Keš preminuo je pre 20 godina usled komplikacija uzrokovanih dijabetesom, a mnogi smatraju da je 'čovek u crnom', kako ga popularno fanovi nazivaju, zapravo preminuo od slomljenog srca.

Četiri meseca pre njegove smrti, umrla je njegova najveća ljubav Džun Karter, s kojom je bio nerazdvojan punih 35 godina. Upravo je ta žena uspela Džonija Keša izvesti na pravi put.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Ona mu je bila sve, a obožavatelji tvrde da je njihova ljubav bila iskrena i večna. Džun je bila tri godine starija od njega i bez nje, čini se, nije mogao živeti.

Prv put ju je ugledao na maturskom putovanju u srednjoj školi. Razred Džonija Keša išao je u Nešvil, gde je Džun imala nastup s porodičnim sastavom 'The Carter Family'. Njenu porodicu nazivali su 'prvom porodicom kantri muzike'. Prvi susret je bio na spomenutom Džuninom nastupu, a zvanično su se upoznali 1956. u bekstejdžu dvorane Grand Ole Opryja.

Džoni Keš
foto: Profimedia

'Jednog dana ću te oženiti', rekao joj je Džoni tada, iako ga je kod kuće čekala prva supruga Vivijan Liberto s kojom je imao četiri kćeri. U to doba je Džoni prodavao alat. U braku s Vivijan Liberto bio je sedam godina. Venčali su se čim je izašao iz vojske i dobili su kćeri: Rozanu, Katlin, Sintiju i Taru Džoan.

Džun je za to vreme bila u svom drugom braku. S prvim suprugom pevačem Karlom Smitom imala je kći, a s drugim Edvardom Niksom također+ je dobila devojčicu.

.'Osećala sam se kao da sam upala u vatru i kao da sam živa gorela', opisala je jednom prilikom Džun kako se osećala kada se zaljubila u Džonija. Ta osećanja bila su joj inspiracija da napiše pesmu 'Ring of Fire'. Pesmu je prvi put otpevala Džunina sestra Anita, a pesma je postala hit u Džonijevoj verziji s trubačima.

Kada su se upoznali, oboje su bili vernici i ta luda zaljubljenost je bila veliki greh. Spomenuta pesma koja opisuje tu ludu zaljubljenost je bila prva u nizu zajedničkih uspeha.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Njihova potisnuta osećanja koja su gajili jedno prema drugome dolazili su do izražaja kada bi nastupali zajedno. Hemija između para bila je vidljiva. Džun i Džoni počeli su nastupati zajedno početkom 60-ih, a tada su se počeli sve više udaljavati od tadašnjih supružnika.

'Džun je ‘Ring of Fire’ napisala za mene i tačno takva je bila naša afera. Bili smo ludo zaljubljeni i celo vreme smo zajedno radili. A kada se turneja završila, morali smo ići kući svojim porodicama. To je bolelo', iskreno je rekao Džoni Keš.

Poznati pevač se 1966. razveo od prve supruge, a Džun je tada zatražila razvod od svog drugog supruga.

Priče o tome da je Džun bila Džonijev anđeo počele su kada mu je postavila prvi ultimatum. Udaće se za njega, ako se skine s droge. Džoni je tada bio zavisnik o tabletama, drogi i alkoholu, ali joj je obećao da će sve učiniti, samo da bude njegova.

Trinaest godina nakon što su se upoznali, Keš je zaprosio Karter na bini zajedničkog nastupa u Ontariju krajem februara 1968. godine. Pevali su hit 'Jackson' , a usred pesme Džoni je stao, zaustavio muziku i pitao Džun želi li se udati za njega. Ona ga je nagovarala da nastavi pevati, no on nije hteo nastaviti dok mu ne odgovori. Na kraju je izrekla sudbonosno 'da'.

Džoni Keš, Džun Karter
foto: Wikipedia

Venčali su se 1. marta te godine, a dve godine kasnije rodio im se sin Džon Karter Keš.

'Ona je najveličanstvenija žena koju sam ikad upoznao. Niko, osim možda moje majke, nije joj ni blizu', napisao je 'čovek u crnom' u svojoj autobiografiji o ljubavi svog života.

Džunina majka Dženet možda najbolje opisuje kako je izgledao njihov odnos: 'Uvek su bili fokusirani jedno na drugo. Oni su bili istinski par, predani i odani jedno drugom.'

Dve godine pre venčanja, Keš je kupio kuću na jezeru u Nešvilu. Kada se kod njega uselila Džun, od kuće je napravila pravo porodično gnezdo a kuću su nazvali Kamelot. Sina jedinca su uvek vodili sa sobom gde god da su išli. Nastupali su zajedno celi svoj život s istom hemijom na pozornici, a on ju je uvek predstavljao kao 'svoju damu'. Do kraja života zajedno su živeli i stvarali muziku.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Iako je Džun puno patila zbog Džonijeve zavisnosti, nikada ga nije napustila. Neki psiholozi čak ističu njihovu večno strastvenu vezu kao primer kada govore o dugovečnoj povezanosti dvoje ljudi u romantičnom odnosu. Kada se njihov brak našao u krizi, obnovili su bračne zavete.

'Oduvek sam uživala u tome što sam deo njegovog života. Uvek sam ga volela i on je voleo mene', kazala je Džun godinu dana pre nego što je umrla.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Džoni Keš je u rođendanskoj čestitki voljenoj supruzi za 65. rođendan 1994. godine napisao: 'Ostareli smo zajedno i navikli smo se jedno na drugo. Isto razmišljamo. Čitamo jedno drugom misli. Znamo šta onaj drugi želi i bez pitanja. Ponekad jedno drugom idemo na živce. Ponekad jedno drugo uzmemo za gotovo. Ali s vremena na vreme, baš kao danas, razmišljam o svemu i shvatim kako sam sretan što svoj život delim s najboljom ženom koju sam ikad susreo. Još uvek me fasciniraš i inspirišeš. Tvoj me uticaj čini boljim. Ti si predmet mojih želja i razlog broj jedan zbog kojeg postojim na zemlji. Jako te volim. Sretan rođendan, princezo! Džon.'

Izvrstan biografski film o glasovitom muzičaru 'Walk the Line' (Hod po rubu) snimljen je 2005. godine. Džonija je fantastično odglumio Hoakin Feniks dok je Riz Viterspun za ulogu Džun Karter dobila Oskara.

(Kurir.rs/Story.hr)

Bonus video:

01:44

MENI JE NAJTEŽI ZADATAK JER ŠIRIM LJUBAV Toni Cetinski poslao moćnu poruku: Ugasio sam društvene mreže jer uopšte nisu društvene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track