ULOGA U "PIJANISTI" MU OBELEŽILA KARIJERU: Dobio Oskara, a čak ni DANAS ne može da pogleda film koji ga VINUO U ZVEZDE, evo zašto
Foto: Lifestyle pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

nema snage da pogleda

ULOGA U "PIJANISTI" MU OBELEŽILA KARIJERU: Dobio Oskara, a čak ni DANAS ne može da pogleda film koji ga VINUO U ZVEZDE, evo zašto

Pop kultura -

Čuveni glumac Ejdrijen Brodi svog prvog i, za sada, jedinog Oskara dobio je za ulogu u kultnom filmu "Pijanista" 2002. godine.

Biografska drama koja prati poljskog pijanistu jevrejskog porekla Vladislava Špilmana, koji se tokom Drugog svetskog rata borio za goli opstanak, priča je koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a Brodi je maestralno odigrao glavnu ulogu.

Ipak, kako je priznao, i dalje nema snage da pogleda ovaj film.

Ejdrijen Brodi
foto: Lifestyle pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

„Čak ne mogu ni da pogledam taj film. Jednostavno, ne mogu. Plače mi se čak i kada pričam o tome“, rekao je glumac iskreno za „The Times“.

Ova uloga je od njega zahtevala i fizičku promenu, te je, po sopstvenom priznanju, dosta gladovao kako bi što više smršao.

„Bilo je to kumulativno. Gladovao sam, a onda morao da vratim kilograme. Metabolizam mi se menjao. Mislio sam da mi se telo zauvek promenilo“, priznao je Brodi i rekao da je zbog procesa oporavka bio prinuđen da odbije saradnju sa rediteljem Vernerom Hercogom.

Ejdrijen Brodi
foto: Alain Sarde - Mainstream / Christophel Collection / Profimedia

Trud mu se isplatio, budući da je za ovo ostvarenje nagrađen Oskarom. Međutim, Ejdrijen je priznao i da nikada nije težio slavi, te da je nakon Oskara počeo da se „povlači“.

„Povukao sam se iz površnosti koja dolazi s tim. Lak pristup stvarima koje ne deluju autentično nije bio deo mog odrastanja. Osećao sam se neiskreno“, rekao je glumac za pomenuti medij.

Tada je ispričao i zanimljivost vezanu za tu dodelu Oskara kada ga je, navodno, Džek Nikolson nagovarao da zajedno sa njim i ostalim kandidatima bojkotuje ovaj događaj zbog američke invazije na Irak.

Džek Nikolson
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

„Rekao sam: ‘Ne znam za vas, ljudi, ali ja idem. Nekako, moram da se pojavim. Roditelji mi dolaze. To se ne dešava baš često. Znam da ste vi svi dobitnici, možete i da preskočite, ali ja ne mogu'“, iskren je bio Brodi.

Na kraju su, ipak, svi nominovani glumci prisustvovali dodeli Oskara. Među njima su, osim Brodija i Nikolsona, bili i Nikolas Kejdž, Majkl Kejn i Danijel Dej Luis. Na kraju je trijumfovao Ejdrijen koji je tada imao 29 godina i postao najmlađi najbolji glumac u istoriji Oskara, što je rekord koji i danas drži.

Adrien Brody, Ejdrijen Brodi
foto: EPA

„Ispunjen sam tugom večeras jer prihvatam nagradu u tako čudnom trenutku. Moje iskustvo u snimanju ovog filma me je učinilo svesnim tuge i dehumanizacije ljudi u ratnim vremenima i posledica rata. U koga god da verujete, bilo da je Bog ili Alah, neka gleda na vas i pomolimo se za mirno i brzo rešenje“, rekao je Brodi kada je primao statuu.

Osim u „Pijanisti“, on je ostvario i druge zapažene uloge u ostvarenjima kao što su „King Kong“, „Predatori“, „Hotel Grand Budapest“, „Raj za ludake“, „Tanka crvena linija“, „Njujorške priče“ i drugim.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

01:20

IZJAVA LAVROVA DA JE HITLER BIO JEVREJIN DOVELA DO ŠIRENJA TERORIZMA? Trifunović o napadu na izraelski restoran u Atini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track