KRAJ ŠTRAJKA U HOLIVUDU? Scenaristi konačno postigli dogovor sa studijima! Evo koliku EKONOMSKU ŠTETU je nanela OBUSTAVA RADA
Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

NAŠLI SE

KRAJ ŠTRAJKA U HOLIVUDU? Scenaristi konačno postigli dogovor sa studijima! Evo koliku EKONOMSKU ŠTETU je nanela OBUSTAVA RADA

Pop kultura -

Sindikat holivudskih scenarista postigao je u nedelju preliminarni ugovor o radu s velikim studijima i očekuje se da će time prekinuti štrajk dug 146 dana, koji je zaustavio većinu filmske i televizijske produkcije i prouzrokovao gubitke u milijardama dolara kalifornijskoj ekonomiji.

Predloženi trogodišnji ugovor, koji bi još moralo ratifikuje 11.500 članova sindikata, povećao bi plate i preostale isplate za striming emisije i nametnuo nova pravila o korišćenju veštačke inteligencije, piše agencija dpa.

Holivud
foto: Shutterstock

Trogodišnji ugovor još mora da odobri čelništvo Američkog udruženja pisaca (WGA), kao i članovi sindikata pre nego što stupi na snagu. Udruženje WGA, koja zastupa 11.500 filmskih i televizijskih scenarista, opisalo je ugovor kao "izuzetan" s "velikim" dobicima i zaštitom za pisce.

Scenaristi su prekinuli rad 2. maja pošto su pregovori zapeli na pitanju kompenzacija, minimalnog broja osoblja u sobama za pisce, korišćenja veštačke inteligencije i nagrada scenaristima za popularne striming emisije idr.

Jedan scenarista na društvenim mrežama objavio je sliku natpisa na kojem je jednostavno pisalo: "Kraj".

Štrajk
foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Jedini komentar Saveza filmskih i televizijskih producenata, trgovačke grupe koja predstavlja Walt Disney, Netflix, Warner Bros Discovery i druge velike studije, došao je u kratkom saopštenju sa sindikatom.

"WGA i AMPTP postigli su načelni sporazum", stoji u saopštenju BNA.

Milijarde izgubljenih

Prekidi rada ostavili su ozbiljne posledice na kamermane, stolare, asistente produkcije i druge članove filmske ekipe, kao i na ugostitelje, cvećare, dobavljače kostima i druge male poslovne subjekte koji podržavaju filmsku i TV produkciju.

štrajk
foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Očekuje se da će ekonomska šteta iznositi barem 5 milijardi dolara u Kaliforniji i drugim američkim centrima za produkciju kao što su savezne države Novi Meksiko, Džordžija i Njujork, prema proceni ekonomista Milken Institutea, Kevina Klaudena.

Strane su započele pregovore u sredu, prvi put od kraja avgusta. Scenaristi širom Los Anđelesa protestovali su u blizini sedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Holivudu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci, organizovani pod SAG-AFTRA-om, takođe su stupili u štrajk sredinom jula, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao "vruće radno leto". SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili zvanične pregovore od početka štrajka glumaca.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track