OVA VENČANICA SVIMA POMUTILA RAZUM! Haljina najbolje obučene prve dame na svetu izgledala prelepo: Ovako je izgledala Džeki Kenedi
Foto: RRAuction / BNPS / Profimedia

FOTO

OVA VENČANICA SVIMA POMUTILA RAZUM! Haljina najbolje obučene prve dame na svetu izgledala prelepo: Ovako je izgledala Džeki Kenedi

Pop kultura -

Džeki Buvije 1953. udala se za Džona Kenedija i ušla u istoriju kao najbolje odevena prva dama, ikona stila koji se kopira i dan danas. Naravno, i njena venčanica bila je nešto potpuno novo pa ne čudi da je postala jedan od standarda kad se priča o venčanicama.

Na dan njihovog venčanja, Žaklina Buvije niz prolaz crkve u Njuportu prošetala je u haljini boje slonovače od svilenog tafta sa otvorenim dekolteom i golim ramenima, punom raskošnom suknjom i velom napravljenim od skoro 50 metara bakine čipke sa uzorkom ruža, koji su na mestu držali buketići narandžinih cvetova i bidermajerom od ružičastih i belih orhideja i gardenija. Džeki Kenedi je ostala upamćena kao simbol prefinjenosti, a tome je pomogla i venčanica koja je ostala klasika kad je izbor siluete venčanice u pitanju.

Džeki Kenedi
foto: Bill Waterson / Alamy / Alamy / Profimedia

Omiljena dizajnerka Američke elite

Venčanicu je izradila “najbolje čuvana tajna Njujorka”, vrhunska afroamerička dizajnerka En Lou, koja se iako je njen dizajn bio prihvaćen među američkom elitom često suočavala sa rasnom diskriminacijom.

Džeki je od nakita nosila bisernu ogrlicu i dijamantsku narukvicu

Pričalo se da je Džeki Buvije inspirisana posetom Parizu želela jednostavnu, ležerniju haljinu ali su Kenedijevi insistirali na tradicionalnoj. Na kraju je njen svekar odobrio dizajn venčanice. Dizajn haljine nastao je kao želja kreatorke Lou da pomiri Džekinu želju za modernijom i porodičnu želju za tradicionalnom venčanicom pa je kreirala široki dekolte koji otkriva ramena sa raskošnim donjim delom.

Džeki Kenedi
foto: Bill Waterson / Alamy / Alamy / Profimedia

Lou i njen tim radili su dva meseca na venčanici i haljinama za deveruše. A onda se desila katastrofa, studio je poplavljen desetak dana pre venčanja i haljine su potpuno uništene. Lou je znala šta bi to značilo za njenu karijeru da se pročuje. Sama je kupila novi materijal, angažovala dodatnu pomoć i sašila haljine na vreme iako je bila na gubitku. Ipak, ovom venčanicom pomerila je granice u svetu mode, napravila novi dizajn koji je postao klasika i nastavila da sarađuje sa tada već prvom damom Amerike.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

01:21

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović i prva dama Milena Milatović priredili su prijem povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track