ŠVARCENEGERU REKLI DA JE NA KORAK OD INFARKTA: Snagator odmah promenio ishranu, pa njegov holesterol ostavio doktora BEZ TEKSTA!
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

NEVEROVATNO

ŠVARCENEGERU REKLI DA JE NA KORAK OD INFARKTA: Snagator odmah promenio ishranu, pa njegov holesterol ostavio doktora BEZ TEKSTA!

Pop kultura -

Arnold Švarceneger ove godine je napunio 76 godina. Imao je niz operacija na srcu, ali i danas je fizički aktivan. Nedavno je zapanjio svet kad je pokazao kako trenira u osmoj deceniji, a sada otkriva ishranu za koju tvrdi da mu pomaže da bude zdraviji i izgleda mlađe.

Nakon što je saznao da je zbog povišenog holesterola izložen većem riziku od infarkta i moždanog udara, Arnold je odlučio da iz korena promeni svoje navike.

Arnold Švarceneger
foto: Profimedia

Slavni snagator je prvo promenio ishranu. Kako kaže, 80 odsto dana konzumirao je samo namirnice biljnog porekla. Odlučio je da postane vegan, ali izuzetak pravi samo kada je na meniju bečka šnicla! Ipak, Arnold smatra da meso nije ključno za bodibilding, kao što to mnogi vrhunski sportisti smatraju.

- Meni je to pomoglo da se osećam zdravije i mlađe, kao i da smanjim nivo lošeg LDL holesterola koji je povezan sa većim rizikom od srčanih bolesti. Sada je nivo mog holesterola toliko nizak da lekar kaže da ima utisak da se radi o drugoj osobi - napomuo je Švarceneger koji u nedelji trenira šest dana.

Arnold Švarceneger
foto: Tomasz Wiktor / PAP / Profimedia

Određene namirnice poput prerađenog mesa često se vezuju za povišen nivo holesterola. Sa druge strane, povrće, posebno lisnato i hrana poput celovitih žitarica, bobičastog voća i oraha mogu da pomognu u snižavanju holesterola.

- Namirnice koje sadrže veliku količinu biljnih sterola, kao što su avokado i brokoli, mogu da utiču na smanjenje holesterola, ali koliko će se promeniti to je individualno. Hranom možemo da podignemo do pet procenata vrednosti dobrog holesterola, ne mnogo - objasnila je jednom prilikom doc. dr Tamara Gojković.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

01:58

TERMINATOR MEKOG SRCA POKLONIO 500 ĆURKI ZA DAN ZAHVALNOSTI: Evo šta je Arnold Švarceneger prvo uradio u svojoj kuhinji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track