"SRCE MI KRVARI OD BOLA..." Bela Hadid o sukobu Izraela i Hamasa: "Mojoj porodici su PRETILI SMRĆU, ne mogu više DA ĆUTIM"
Foto: Profimedia

ima palestinske korene

"SRCE MI KRVARI OD BOLA..." Bela Hadid o sukobu Izraela i Hamasa: "Mojoj porodici su PRETILI SMRĆU, ne mogu više DA ĆUTIM"

Pop kultura -

Điđi Hadid, slavna manekenka palestinskih korena, svojom je izjavom u kojoj je komentarisala napade Hamasa na Izrael izazvala burne reakcije, a nakon nje, oglasila se i njena sestra, Bela Hadid.

Bela je na svom Instagram profilu objavila video i pismenu izjavu, a na samom početku izvinila se zbog dosadašnje ćutnje, dodajući kako se " bori da pronađe idealne reči" kako bi komentarisala "duboko zamršene i užasne" događaje u protekle dve nedelje.

Bela Hadid
foto: Printscreen/Instagram

Manekenka je objasnila kako su se u proteklom periodu ona i njena porodica osećali nesigurno, dodajući kako su dobijali "stotine pretnji smrću dnevno" i da je neko javno objavio njen broj mobilnog.

"Strah nije opcija", napisala je, pa dodala: "Narod i deca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu da priušte našu ćutnju. Mi nismo hrabri – oni jesu".

Bela Hadid
foto: Printscreen/Instagram

"Srce mi krvari od bola od traume koju gledam kako se odvija, kao i od generacijske traume mog palestinskog porekla. Videvši posledice vazdušnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile decu i s decom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom", napisala je.

"Osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gde", napisala je, dodajući da je "tugovala za izraelskim porodicama" nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Naglasila važnost razumevanja poteškoća s kojima se susreću Palestinci širom sveta, na koje se gleda "samo kao na teroriste koji se opiru miru", pa opisala iskustvo svog oca Palestinca koji je sa porodicom proteran iz Palestine.

"Svi moramo stati zajedno u obrani čovečnosti i saosećanja – i zahtevati da naši lideri učine isto. Postoji hitna humanitarna kriza u Gazi na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu", piše u izjavi.

Jolanda Hadid, Bela Hadid
foto: T.JACKSON / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Napisala je da se i tokom rata zakoni "moraju poštovati", bez obzira na okolnosti i ohrabrila pratioce da "nastave da stvaraju pritisak" na svetske lidere kako bi manje nevinih civila završilo među "zaboravljenim žrtvama ovog rata".

Podsetimo, manekenka je sa svojom sestrom Điđi ranije podržala pokret Slobodna Palestina priključivši se propalestinskom maršu u Njujorku.

(Kurir.rs/Index.hr)

Bonus video:

03:47

GLUMICA OTKRILA SVOJ NAJVEĆI POROK! Anđela Jovanović odgovara na 36 brzih pitanja Kurir televizije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track