ZNATE IH SA TELEVIZIJE, ALI OVE DAME SPAJA I PORODIČNA DRAMA: Opet su sele u školsku klupu i podsetile se uspomena iz detinjstva
Foto: Privatna Arhiva

Ovo možda niste znali

ZNATE IH SA TELEVIZIJE, ALI OVE DAME SPAJA I PORODIČNA DRAMA: Opet su sele u školsku klupu i podsetile se uspomena iz detinjstva

Pop kultura -

Sandra Perović, glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS i Duška Vučinić, šefica odnosa sa javnošću i korporatovnog imidža RTS, prisustvovale su juče svečanosti obeležavanja 185 godina osnovne škole "Vuk Karadzić" u Beogradu.

Obrazovna ustanova počela je sa radom 1.septembra 1838. godine, kao druga u našem gradu. U prošlosti je bila poznata kao Palilulska škola, i to sve do 1931.godine, kada joj je dodeljen današnji naziv koji je dobila po velikanu srpske kulture i književnosti, Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Vuk Karadžić, Vuk Stefanović Karadžić
foto: Profimedia

Za realizaciju vaspitno-obrazovnog rada koriste se četiri objekta u ulici Takovskoj 41, koji su izgrađeni u različito vreme. Najstariji objekat, tzv. Stara škola, izgrađen je 1894.godine.U njemu se danas održava nastava za učenike od 5.do 8. razreda, i nalazi se biblioteka sa 18.000 knjiga. Zgrada je zaštićena kao spomenik kulture.

Mala škola izgrađena je 1905. godine kao zadužbina Nikole Spasića za potrebe prvog đačkog internata u Beogradu, pod nazivom Đačka trpeza, a danas se u njoj održava nastava za učenike prvog razreda, kao i produženi boravak. Tu su i prostorije Đačke kuhinje, kancelarija i stomatološka ambulanta.Mala zgrada i ograda, koje su, takođe, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture RS, prvi put su kompletno renovirane pre pet godina (krov, elektro-instalacije, sanitarni čvorovi, podovi, prozori i vrata i dr) zahvaljujući sredstvima koje je izdvojila Opština Stari grad.

Objekat Nove škole podignut 1958.godine. Danas zadovoljava potrebe 12 odeljenja učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda (u dve smene), a sanitarni čvorovi i učionice su sređeni po najsavremenijim standardima.

Četvrti objekat – Fiskulturna sala, sagrađen je 1963.godine. U toku leta 2004.godine objekat je rekonstruisan – kupatila i svlačionice su sređeni po najsavremenijim standardima, kao i sama fiskulturna sala.

Sandra Perović
foto: Promo

Zanimljivo je da su Sandra i Duška školske drugarice koje o danas žive u istom kraju ,u strogom centru Beograda.I posao ih je spojio, te dugi niz godina uspešno saradjuju na Javnom servisu Srbije.

Sandra Perović, Duška Vučinić
foto: Privatna Arhiva

Zanimljivo je i da su Duškin i Sandrin deda proveli zajedno četiri godine u zarebljenistvu u -logoru u Osnabrihu, tokom Drugog svetskog rata kao zarobljeni oficiri vojske Kraljevine Jugoslavije. Deo svoje priče Vučinićeva je ispričala u razgovoru u ispovesti za Kurir.

Kurir.rs

Bonus video:

03:39

NAJSTARIJA SREDNJA ŠKOLA U SRBIJI: Kraljevački šumari deo projekta Zasadi drvo (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track