MILIJARDERU 3 DECE UMRLO U JEDNOM DANU: Stradali na SVIREP NAČIN, a ono što se desilo posle godinu dana je dokaz da su ČUDA MOGUĆA
Foto: Martin Hoien/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

VELIKA TRAGEDIJA NAJBOGATIJE DANSKE PORODICE

MILIJARDERU 3 DECE UMRLO U JEDNOM DANU: Stradali na SVIREP NAČIN, a ono što se desilo posle godinu dana je dokaz da su ČUDA MOGUĆA

Pop kultura -

Život danskog milijardera Andersa Holča Povlsena (51) obeležila je stravična tragedija u aprilu 2019. godine. U terorističkom napadu na Šri Lanku, među stotinama žrtava, ubijeno je troje njegove dece.

Njegove ćerke Alma (15) i Agnes (12) i sin Alfred (5) poginuli su u bombaškom napadu na čak tri crkve i hotel istovremeno, a ćerka Astrid je preživela. Deca su s majkom na Šri Lanki bila na Uskršnjim praznicima.

Ko je Anders Holč Povlsen?

Rođen je 4. novembra 1972. godine. Vlasnik je Bestsellera, lanca za prodaju odeće koji su osnovali njegovi roditelji. Oni su prvu porodičnu prodavnicu otvorili 1975. u malom danskom gradu Ringkobingu. Povlsen je preuzeo biznis s 28 godina i danas je njegov jedini vlasnik. Bestseller pod svojim imenom drži poznate brendove poput Jack&Jones, Only i Vero Moda.

Anders Holč Povlsen
foto: Martin Hoien/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Andersonovo bogatstvo se prema Forbsu iz 2023. procenjuje na 6, 8 milijardi dolara. U svom vlasništvu ima skoro 900 kvadratnih kilometara zemlje u Škotskoj. To ujedno znači i da je danski milijarder najveći zemljoposednik u tom delu Ujedinjenog Kraljevstva, dok je u celom Ujedinjenom Kraljevstvu zaseo na drugo mesto osoba s najviše zemlje. Prema pisanju Daily Maila, Povlsen u portfelju od 11 škotskih imanja ima i dvorac, a za sve je to potrošio oko 100 miliona funti.

Svoju ženu Anu upoznao je kad je ona počela da radi u prodaji u Bestelleru. Supružnici su vlasnici holdinga Wildland, pod čijim su okriljem njihovi posedi, a oboje su zainteresovani da, osim prirodne baštine, očuvaju i onu kulturološku i arheološku.

Anders Holč Povlsen
foto: Tariq Mikkel Khan / AFP / Profimedia

"Želimo da obnovimo delove škotskih visoravni, da ih vratimo u njihovo nekadašnje veličanstveno stanje i popravimo štetu koju im je svojim delovanjem naneo čovek. Nije reč samo o zemlji kao takvoj, već i o drugim elementima bogate škotske baštine", stoji u opisu misije Wildlanda, koji potpisuju Ana i Anders Povlsen.

Njih dvoje su se intenzivno uključili u britanski nacionalni program pošumljavanja, posadivši milione stabala i preuzimajući brigu nad lovom na jelene, koji u Glenfešiju nemaju prirodnog neprijatelja pa su se preterano razmnožavali. Osim brige za prirodna prostranstva, supružnici su uložili milione funti u renoviranje seoskih kuća i šumskih koliba u luksuzna, ali i skrovita mesta za iznajmljivanje. Par je dobio četvoro dece, od kojih je troje ubijeno u istom danu.

Godinu dana nakon tragedije, porodica Povlsen ipak je dočekala lepe vesti. Danski milijarder i supruga početkom 2020. dobili su bliznakinje.

"Dva mala čuda", reči su kojima su Anders i Ana opisali devojčice rođene 12. marta 2020. u Danskoj.

Porodica danas živi mirnim i povučenim životom u Konstantinsburgu u Danskoj, a Povlsen gotovo nikad ne daje intervjue. Ipak, u retkom intervjuu za Strathspey & Badenoch Herald rekao je da "nije sve u novcu", a otkrio je i da ne zna zašto su mediji, pogotovo danski, toliko fascinirani njegovim životom i uspehom.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

01:57

SRBIN ZBOG ANTIAMERIČKIH OBJAVA POPIO PEDALU SA MREŽA?! Svaka žalba mu je odbijena, ALI OVAJ MILIJARDER MU JE POMOGAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track