STIŽE POSLEDNJA SEZONA "KRUNE" Finel serije koja je uzburkala CELU KRALJEVSKU PORODICU samo što nije, a evo šta ćemo gledati
Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

IZAĆI ĆE U DVA DELA

STIŽE POSLEDNJA SEZONA "KRUNE" Finel serije koja je uzburkala CELU KRALJEVSKU PORODICU samo što nije, a evo šta ćemo gledati

Pop kultura -

Ljubitelji "Krune" s nestrpljenjem iščekuju poslednju sezonu Netflixove hit dramske serije o životu kraljice Elizabete II, u kojoj će moći da vide neke od najburnijih perioda monarhije.

Deset epizoda šeste i poslednje sezone serije emitovaće se u dvema fazama, pet od četvrtka, a ostatak od 14. decembra. Centralni deo poslednje sezone biće događaj koji je do temelja potresao britansku monarhiju - smrt princeze Dajane 31. avgusta 1997.

Narodna princeza

Najava za novu sezonu, koja prati poslednje nedelje Dajaninog života nakon burnog razvoda od sadašnjeg kralja Čarlsa III prikazuje princezu (Elizabet Debiki) koja se teško nosi s navalom medija na svoj privatan život.

- Konačno si u ovoj kući uspela sve da okreneš naglavačke - kaže kraljica u jednom trenutku princezi, na šta joj ona odgovara da joj "to nikada nije bila namera".

Progonjen paparacima, BMW u kom se vozila Dajana zabio se u stub tunela Alma u Parizu, pri čemu su poginuli 36-godišnja princeza i njen partner, bogati egipatski naslednik Dodi Al Fajed.

serija Kruna
foto: NETFLIX / Planet / Profimedia

Dajanina smrt pokrenula je ogroman talas javne žalosti, a kraljicu su kritikovali zbog višednevnog ćutanja nakon pogibije snaje koju je premijer Toni Bler nazvao "narodnom princezom".

Dajana je globalno izgradila reputaciju saosećajne princeze nakon angažovanosti u radu s obolelima od AIDS-a i žrtvama mina, pa i 25 godina nakon smrti gotovo da ima status "svetice".

Sećanja na nju opstaju delom i zato što je omražena "druga žena" u njenom braku, Kamila, sada Čarlsova kraljica.

Elizabet Debiki, serija Kruna
foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Kontroverze zbog Dajane

Kraljevska porodica nikada nije javno komentarisala seriju, ali najave da se će Dajana u šestoj sezoni pojavljivati i kao duh već su izazvale gnev Britanaca.

Tvorac serije Piter Morgan negirao je da je Dajana "duh u tradicionalnom smislu".

- Ona nastavlja da živi u mislima onih koje je ostavila iza sebe - rekao je za Variety, pa dodao:

- Dajana je bila jedinstvena i to me nadahnulo da i ja pronađem jedinstven način da je prikažem. Zaslužila je poseban tretman u priči.

serija Kruna
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Serija na udaru kritika

Osim Dajanine smrti očekuje se da će šesta sezona, koja prikazuje period od 1997. do 2005, dati uvid i u premijerski mandat Tonija Blera, venčanje princa Edvarda i Sofi Rajs-Džons, romansu princa Vilijama i Kejt Midlton i brak princa Čarlsa i Kamile Parker Bouls.

Tokom sezona serija je izazivala kontroverze zbog insinuacija po kojima su kraljica i njen suprug Filip bili neverni i onih po kojima je Čarls želeo da mu majka abdicira. To je izazvalo lavinu negativnih reakcija, pa je Netflix morao da doda upozorenje da je serija fiktivna.

serija Kruna, Elizabet Debiki
foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Fotograf Artur Edvards, koji je 40 godina pratio kraljevsku porodicu za tabloid The Sun je rekao da nakon dve sezone više nije "imao želuda" da gleda seriju jer su ga previše nervirale izmišljotine.

- Ono što me stvarno ljuti grozan je način na koji je prikazan princ, naš sadašnji kralj - rekao je.

Lora Klensi, stručnjakinja za medije na Univerzitetu Lankaster kaže da je "Kruna" izazov za monarhiju jer je popularna, ali dodaje da to nije nužno negativno.

- "Kruna" je svakako ključan kulturni kontekst kome se publika okreće kako bi dala smisao modernoj britanskoj monarhiji - rekla je za AFP.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

03:21

PRINC HARI JE ILI LICEMERAN ILI SAMO GLUP Novinarka: Njegov prljav veš odgovara dvoru U SVAKOJ GENERACIJI POSTOJI OSOBA KAO ON

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track