NE SMEJU DA IMAJU VIŠE OD 47 KG, PORODICU VIĐAJU SAMO KAD IM DOZVOLE: Svi im zavide, a ne znaju u kakvom PAKLU žive (FOTO)
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

USTAJU U 5 UJUTRU

NE SMEJU DA IMAJU VIŠE OD 47 KG, PORODICU VIĐAJU SAMO KAD IM DOZVOLE: Svi im zavide, a ne znaju u kakvom PAKLU žive (FOTO)

Pop kultura -

Članice grupe "Blackpink" bile su nedavno gošće u Bakingemskoj palati na prijemu koji su u čast predsednika i prve dame Južne Koreje organizovali britanski kralj Čarls III i kraljica Kamila. Lisa Manoban, Rose Park, Džisu Kim i Dženi King dobile su specijalna priznanja od britanskog monarha. Skoro svi znaju samo lepšu stranu priče o njima i o njihovom uspehu. Ona druga strana je prilično surova.

Uspeh benda koji se nedavno sastao sa kraljem Čarlsom, pretočen u novac iznosi 57 miliona evra. Njihovo muzičko carstvo proširilo se na modu i lepotu, a ogroman uticaj koji su stekle čini ih u trenutno najznačajniji ženski bend na svetu.

Blackpink
foto: Pool / Zuma Press / Profimedia

Na Instagramu ih prati 57 miliona ljudi, tri puta više od broja pratilaca Madone na ovoj društvenoj mreži. Pevaju na korejskom i engleskom jeziku, u takovanom K- pop muzičkom stilu, a najpopularnije su među publikom u Americi i Aziji.

Ali da nije sve tako sjajno, tvrdi Jutjuberka Euodias iz Sanderlenda, a koja vuče korene iz Koreje. Ova 25- godišnja devojka se kao dete preselila u Južnu Koreju zbog svog sna da postane zvezda pop muzike. Iz prve ruke je ispričala svoje iskustvo u K- kampu za obuku.

- Obično smo se budili u pet sati ujutru kako bismo dodatno vežbali ples pre početka nastave u školama u osam časova. Kada bi se školski dan završio, vraćali bismo se da bismo uvežbavali pevanje i ples. Vežbali bi do 23 sata ili kasnije - rekla je o načinu životu koji je uporedila sa "nekom vrstom naučnog eksperimenta".

Prema njenim rečima, polaznici kampa nisu smeli da izlaze bilo gde bez dozvola, koje ionako skoro nikada nisu dobijali. Izlasci su bili zabranjeni, kao i neplanirane posete prijatelja ili rodbine.

Euodias je mogla da spava u spavaonici, ali neki kojima se prognozirao slabiji uspeh, spavali su na prostirkama. Retko ko se žalio jer su svi bili ambiciozni i stav kompanije koja je vodila računa o njihovim životima i budućim karijerama bio je: "sve što smo doživeli deo je učenja discipline potrebne za K-pop idola".

Blackpink
foto: UnBoxPHD / SplashNews.com / Splash / Profimedia

"Niko nije smeo da ima više od 47 kilograma"

Niko nije koristio lična imena već ona umetnička kao i odrđene brojeve koje je kompanija birala za njih. Članice "Blackpink" provele su između četiri i šest godina u takvom režimu. Dženi je taj način života uporedila sa internatom.

- Trajalo je 14 sati dnevno, samo trening. Bilo je stvarno grubo - izjavila je.

Euodias je pre dve godine napustila Seul i došla u Veliku Britaniju. Otkrila je da su polaznici kampa morali da poštuju određene kriterijume kada je reč o kilaži koja se proveravala na nedeljnom nivou, pred celom grupom.

- Težina je bila stalna opsesija. Niko nije smeo da ima više od 47 kilograma, bez obzira na godine ili visinu. Ako je težina bila veća od propisane, smanjili bi mu porcije. Ponekad bi oduzimali cele obroke, a previše krupnim članovima davali bi samo vodu. Izgladnjivanje je postalo uobičajeno. Neke su polaznice bile anoreksične ili bulimične, a mnoge devojke nisu imale menstruaciju. Često smo morali da nosimo one koji su se onesvetili u spavaonice - rekla je i otkrila da je ona dva puta padala u nesvest zbog gladi i dehidratacije.

Mnogi članovi odlazili su na plastične operacije.

Članice "Blackpink" ranije izgledale skroz drugačije

Blackpink
foto: Emma McIntyre / Getty images / Profimedia

Devojke iz hit benda nisu priznale da su imale bilo kakvu plastičnu operaciju, ali nedavno prikazani Netfliks dokumentarac Blackpink: Light Up The Sky otkrio je da su ranije dosta drugačije izgledale. A onda su dostigle "ideal": istaknute jagodice, "savršeni" nosevi i raskošna usta.

"Retko imaju priliku da razviju normalan školski život ili normalne društvene odnose", rekao je korejski novinar Lee Hark-joon. Veoma je teško izboriti se sa takvim načinom života i nedostatkom komunikacije sa roditeljma odnosno porodicom.

The New York Times je 2019. razotkrio istinu o K-pop idolima nakon što su dve zvezde Sulli i Goo Hara (28) počinile samoubistvo. Dve godine pre toga pevač benda Jonghyun (27) pronađen mrtav u svom stanu. Ostavio je poruku da je slomljen iznutra. Pre 14 godine se pevač i glumac Park Yong-ha (32) ubio zbog izveštaja o pritiscima u karijeri.

K-pop idol postala je profesija za mnoge mlade ljude ne samo u Južnoj Koreji gde se zvezde koriste za promociju raznih grana industrije.

(Kurir.rs/A.G./ŽenaBlic)

Bonus video:

02:12

EL FUEGO, BEND U USPONU! Pesma je postala viralna, A OVAJ POZNATI PEVAČ IM JE POMOGAO ZA SVE: On je prosto fenomenalna osoba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track