ŠOK! PETI SMIT ZAVRŠILA U BOLNICI: Legenda roka i pesnikinja bila na italijanskoj turneji, a onda je sve krenulo po zlu
Foto: RAFA RIVAS / AFP / Profimedia

strašno!

ŠOK! PETI SMIT ZAVRŠILA U BOLNICI: Legenda roka i pesnikinja bila na italijanskoj turneji, a onda je sve krenulo po zlu

Pop kultura -

Legenda roka ili kako je mnogi nazivaju sveštenica (Priestess Of Rock), Peti Smit je završila u bolnici zbog iznenadne bolesti. Sve se desilo u Bolonji u utorak, a gde je muzičarka na italijanskoj turneji.

Pevačica (76) je te večeri trebalo da nastupi u pozorištu Duše, ali je prema TG.Com.24 zadržana na posmatranju i nastup je otkazan.

Peti Smit
foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Pozorište je objavilo saopštenje koje glasi: "Sa velikim žaljenjem obaveštavamo publiku da se koncert Peti Smit otkazuje i neće moći da izađe na scenu zbog iznenadne bolesti koja ju je zadesila. Svima nam je žao zbog neprijatnosti koju je izazvala ova vest. Umetnici želimo brz oporavak."

Peti je već nastupala u katedrali u Modeni i to je njen poslednji koncert pre zdravstvenog kolapsa.

Inače, planirano je da italijanska turneja traje 8 dana, a sledeći nastup je trebalo da se održi u pozorištu u Veneciji, a za sada nema informacija hoće li ga biti, kao i kakvo je trenutno stanje Peti Smit.

Inače, muzičarka je rođena u Čikagu 1946. godine, odrasla u Vudberiju, ruralnom delu Nju Džersija, posle jedne teške životne epizode odlučila je da napusti posao u fabrici, gde je nosila Remboove "Iluminacije" i blok, da u pauzama čita poeziju i crta, i ode u Njujork. Ta iskustva opisala je u "Piss Factory". Nikada nije smetnula sa uma šljakersko poreklo, ali ni pravi poziv.

Peti Smit
foto: ©Alessandro La Rocca / LaPresse / Profimedia

Peti Smit je veoma važna figura u nastanku panka u Njujorku (iako ona negora da je pank) sa njenim album "Horses" iz 1975. godine. Njen uticaj se nije zaustavio samo na panku, već i rokenrolu u globalu. Ona je među privima kombinovala liriku odnosno poeziju sa muzikom i time stvorila izuzetan muzički izraz.

Njena pesma "Rock n Roll N****r" (album "Easter" iz 1978.) je prošle godine izazvala brojne kontroverze i skinuta je sa strimig platformi, a sve zbog jedne reči. Ona je u ranijim intervjuima priča da želi da "ponovo izmisli" tu reč baš kao "što su klinci uradili sa pankom".

Njene pesme se često obrađuju, upravo zbog stihova koji komuniciraju sa dosta ljudi, najčešće onim odbačenima i autsajderima.

(Kurir.rs/DailyMail/T.J.)

Bonus video:

03:13

DOKTOR NELE KARAJLIĆ ZA KURIR TV: Lek za koronu je VAKCINA i ROKENROL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track