ZBOG AFERE SA SLAVNIM SRBINOM UBIJENA NA SVIREP NAČIN: Posle njene smrti se oženio NJENOM SESTROM, jedna stvar je ostala MISTERIJA
Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

JEDAN OD NAJKONTROVERZNIJIH ODNOSA

ZBOG AFERE SA SLAVNIM SRBINOM UBIJENA NA SVIREP NAČIN: Posle njene smrti se oženio NJENOM SESTROM, jedna stvar je ostala MISTERIJA

Pop kultura -

Legendarni američki reditelj srpskih korena, Piter Bogdanovič, sin je Srbina Borislava Bogdanovića i Herme, koja je poticala iz austrijsko-jevrejske porodice.

Rodio se u Kingstonu, u koji su se njegovi roditelji preselili bežeći od nacista, i to neposredno pre njegovog rođenja. Neverovatan talenat i blistava inteligencija doveli su ga do holivudskog vrha filmske scene, a popularnost i šarm pretvorili su ga u miljenika žena sredinom prošlog veka.

Piter Bogdanović, Robert Redford, Rajan O'Nil
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Iako je u mladim danima bio smireniji muškarac i imao ženu i decu, nakon razvoda s prvom suprugom postao je pravi zavodnik. Imao je šansu da osvoji mnoge holivudske lepotice, a među tim ženama bila je i Doroti Straten, Plejboj zečica, u čijem je zagrljaju završio nakon raskida sa Sibil Šeferd. Međutim, upravo ta veza u životu mu je donela samo nevolje.

Mnogi su zavideli Piteru na vezi s mlađanom i vrlo atraktivnom Doroti, ali za jednog muškarca je njena opčinjenost Bogdanovičem bila neprihvatljiva. Radilo se o njenom suprugu Polu Snajderu, koji je, kako bi nabavio dokaze da ga žena vara, unajmio privatnog detektiva i naredio mu da je prati.

Doroti Straten
Doroti Stratenfoto: MARIMARK PRODUCTIONS - Album / Album / Profimedia

Nakon što joj je prikupio dokaze o preljubi, ona je zatražila razvod, a potom se dogodila tragedija. On se s razvodom nije mirio pa je zatražio da razgovaraju u njenoj kući, u kojoj ju je tog kobnog 14. avgusta 1980. ubio. Policija je nekoliko sati kasnije pronašla telo 20-godišnje Doroti Straten, kao i telo Pola Snajdera.

Da bi priča bila još zanimljivija, Doroti je bila rođena sestra žene kojom se osam godina nakon tragedije oženio Bogdanovič, Luiz Straten.

Luiz Straten i Piter Bogdanovič
Luiz Straten i Piter Bogdanovičfoto: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Doroti se tokom snimanja filma "Svi su se smejali" zbližila s Bogdanovičem, postala je njegova muza i ljubavnica, a vest da se Piter samo nekoliko godina kasnije, tačnije 1988, oženio sestrom Doroti Straten bila je veliki šok za Holivud.

Njegovi advokati saopštili su da se tada 49-godišnji Bogdanovič oženio 29 godina mlađom Luiz u Vankuveru. Plan je bio da se njihovo crkveno venčanje održi na proleće te godine u Los Anđelesu, ali je brak ranije sklopljen u Kanadi da bi nevesta koja je bila državljanka Kanade mogla sa suprugom da živi u Los Anđelesu.

Piter Bogdanovič i Luiz Straten
Piter Bogdanovič i Luiz Stratenfoto: Variety / Shutterstock Editorial / Profimedia

Samo venčanje bilo je skandalozno. Ulje na vatru dolila je i Luizina majka, koja je tada pred vratima porodične kuće izjavila: "Plakala sam ranije, plačem i sada jer sam izgubila drugu ćerku".

Luiz i Piter retko su se pojavljivali u javnosti. Pratio ih je glas da je njihov brak farsa, ali njihov odnos nije zadesio nijedan skandal. I tako do razvoda 2001. godine.

Piter Bogdanović, Robert Redford, Rajan O'Nil
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Njihov brak i danas se smatra jednim od najkontroverznijih u istoriji, a velika misterija ostala je i smrt Doroti Straten, o kojoj je u knjizi "Ubistvo jednoroga: Doroti Straten, 1960-1980" pisao i sam Piter. Vlasnika Plejboja, Hjua Hefnera, optužio je da je u velikoj meri bio kriv za njenu smrt.

Doroti se s Hefnerom često družila, a u celu priču bio je uključen i njegov kolega.

Luiz je čak tužila osnivača Plejboja, Berla Eldridža, koji je kratko bio u braku s njenom majkom, za klevete usmerene prema Piteru. Naime, Hefner i Berl optužili su Pitera da je na snimanju filma ''Zvezda 80-ih'' pokušao da namami Luiz, koja je tada imala samo 13 godina. Film je izišao 1983, a Luiz se za Pitera udala 1988, kad je imala 20 godina.

Bogdanovič je preminuo 2022. godine u 83. godini, a iza njega su ostale dve ćerke, Saši i Antonija, koje je dobio u braku s Poli Plat od 1962. do 1971. godine.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr/ L. S)

Bonus video:

02:45

MUŽ JOJ JE UMRO PRE 24 GODINE, A ONA I DANAS NOSI CRNINU! Ljubavna priča Vesne da Vinče KIDA DUŠU: Želela sam da UMREM ZA NJIM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track