DEDA I STRIC KRALJA ČARLSA SU UMRLI OD RAKA: Elizabetino stanje se krilo DO SAMOG KRAJA, a ovom bivšem vladaru POROK došao glave
Foto: Alpha Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

OD ČEGA SU BOLOVALI ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE

DEDA I STRIC KRALJA ČARLSA SU UMRLI OD RAKA: Elizabetino stanje se krilo DO SAMOG KRAJA, a ovom bivšem vladaru POROK došao glave

Pop kultura -

Kralju Čarlsu nedavno je dijagnostikovan rak, mada u zvaničnoj objavi nije navedeno od kog oblika raka kralj boluje, što je podstaklo razna nagađanja.

Međutim, kralj Čarls nije jedini u porodici koji ima opaku bolest, a mnogi su od nje umrli.

kralj Čarls, kraljica Kamila
foto: GEORGE ROGERS / Sipa Press / Profimedia

Kraljica Elizabeta II

Čarlsova majka, kraljica Elizabeta II, bila je najdugovečniji vladar u Velikoj Britaniji. Njeno zdravstveno stanje godinama je bilo dobro, sve dok se u februaru 2022. nije zarazila koronavirusom.

Od tada, pa sve do njene smrti u septembru iste godine, javnost je bila zabrinuta za njeno zdravlje, posebno kada je objavljeno da će propustiti otvaranje Parlamenta.

kraljica Elizabeta
foto: Jane Barlow/WPA-Pool/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U oktobru 2021. kraljica je provela noć u bolnici King Edward VII nakon što je otkazala posetu Severnoj Irskoj. Tada nije objavljeno zašto je kraljica hospitalizovana. Bakingemska palata tada je objavila da je provela noć u bolnici na lekarskom pregledu, te da je sledeći dan otišla u dvorac Vindsor.

Osam godina ranije, kraljica je bila hospitalizovana zbog gastroenteritisa.

Umrla je u septembru 2022. u dvorcu Balmoral. Iako su mediji nagađali da kraljica boluje od nekog oblika raka, u njenoj smrtovnici stoji da je umrla od starosti.

Princ Filip

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete i otac kralja Čarlsa, preminuo je u aprilu 2021. u 99. godini. Mesec dana pre smrti operisan je u bolnici zbog srčanog oboljenja koje mu je dijagnostikovano pre nekoliko godina.

0720727853, kraljica Elizabeta, princ Filip
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Godine 2012. propustio je proslavu kraljičinog dijamantnog jubileja jer je nekoliko dana bio u bolnici zbog problema s bešikom. Godinu dana ranije, njegovo zdravlje je bilo ozbiljno ugroženo kada je helikopterom prebačen u bolnicu iz Sandringama zbog bolova u grudima. Lečen je zbog zakrčenja koronarne arterije, a potom mu je ugrađen stent.

Godine 2009. princ Filip doživeo je saobraćajnu nezgodu. Tom prilikom nije povređen, ali su ga lekari pregledali za svaki slučaj.

Princeza Margaret

Čarlsova tetka, princeza Margaret, imala je nekoliko moždanih udara pre nego što je umrla 2002. Tri godine ranije, princeza je zadobila teške opekotine na nogama nakon kupanja u vrućoj vodi. Ove opekotine uticale su na njenu sposobnost hodanja.

princeza Margareta, princeza margaret
foto: Profimedia

Princeza Margaret izazvala je zabrinutost javnosti 1985. godine, kada joj je odstranjen deo pluća. Tada se nagađalo da Margaret ima rak pluća, iako to nikada nije objavljeno. Institut za istraživanje i lečenje raka u Ontariju nosi njeno ime.

Kralj Džordž VI

Dedu kralja Čarlsa, kralju Džordžu VI, 1951. godine odstranjen je deo levog plućnog krila nakon što mu je dijagnostikovan rak.

kralj Džordž
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Nikada se nije u potpunosti oporavio od ove operacije i umro je godinu dana kasnije. Bio je teški pušač, zbog čega je dobio vaskularnu bolest zbog koje je zbog nedostatka kiseonika imao česte bolove u mišićima.

Edvard VIII

Brat kralja Džordža i stric kraljice Elizabete, bio je kralj Velike Britanije dok nije abdicirao. Kao i njegov brat, bio je teški pušač i umro je od raka pluća 1972. godine.

kralj Edvard VIII, Volis Simson, vojvoda od Bakingema
foto: Profimedia

Sara Ferguson

Vojvotkinji od Jorka i bivšoj supruzi princa Endrua nedavno je dijagnostikovan rak kože. Ova bolest došla je samo šest meseci nakon što je objavljeno da se leči od raka dojke.

Sara Ferguson
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Njen portparol objavio je da se vojvotkinja oseća dobro i da je raspoložena.

(Kurir.rs/ Telegraf/ L. S)

Bonus video:

03:42

Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track