"AL KAIDA TRAŽILA UBISTVO PRINCA HARIJA" Sudski dokumenti otkrili jezive detalje: Njegovi memoari napravili novu strašnu dramu
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

plaši se za bezbednost dece

"AL KAIDA TRAŽILA UBISTVO PRINCA HARIJA" Sudski dokumenti otkrili jezive detalje: Njegovi memoari napravili novu strašnu dramu

Pop kultura -

Princ Hari izgubio je danas spor na Visokom sudu protiv britanske vlade zbog odluke o promeni nivoa njegove lične bezbednosti prilikom poseta Ujedinjenom Kraljevstvu. Najavio je zatim i žalbu zbog te presude, a sudski dokumenti iz ovog procesa otkrili su jezive detalje. Njegovi advokati izjavili su da ne žele povlašćen tretman za sina Čarlsa i Dajane već poštenu primenu pravila nadležnog organa, u skladu sa zakonom.

U dokumentima se navodi da je Al Kaida pozvala na ubistvo princa Harija nakon što su u januaru prošle godine objavljeni njegovi memoari "Spare" u kojima je napisano da je on ubio 25 Talibana tokom vojne službe u Avganistanu.

Princ Hari
foto: AP Ben Stansall

Na sudu je rečeno da je njegov direktor za evropsku sigurnost naglasio pre Harijevog odlaska u Britaniju u martu prošle godine da je međunarodni savez terorističkih nedavno naredio njegovo ubistvo, piše Daily mail.

Hari je pokrenuo pravni postupak protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog odluke Izvršnog odbora za zaštitu autorskih prava i javnih ličnosti (Ravec) iz februara 2020. da bi trebao da dobije drugačiji nivo zaštite dok je u zemlji.

Nakon saslušanja u decembru sudija Visokog suda sir Piter Lejn danas je doneo presudu o slučaju.

Advokati princa Harija rekli su na sudu da je on bio izdvojen i nepovoljno tretiran odlukom o promeni njegove bezbednosti koju inače finasiraju poreski obveznici. Prema njihovim rečima, došlo je do propusta u analizi rizika i razumevanju ugroženosti odnosno potencijalnog uspešnog napada na njega zbog čega je pristup njegovoj sigurnosti bio nezakonit i nepošten.

princ Hari
foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na sudu je rečeno da Hari smatra da njegova deca Lilibet i Arči ne mogu da se osećaju kao kuće u Velikoj Britaniji ukoliko ne mogu da se zaštite.

Vlada je reagovala rečima da Harijev zahtev treba odbaciti, tvrdeći da je Ravec koji spada u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, imao pravo da zaključi da bi zaštita trebalo da bude razmatrana od "slučaja do slučaja".

Advokati Ministarstva izjavili su da vojvoda više nije član grupe čiji je bezbednosni položaj pod stalnom kontrolom. Istaknuto je da nije tačno sugerisati da nema dokaza da je pitanje ugroženosti uzeto u obzir pa je čak dodato i da je smrt princeze Dajane, Harijeve majke, razmatrana u procesu donošenja odluke, piše Daily mail.

Suđenje se odvijalo bez prisustva medija, zbog poverljivih dokaza o merama sigurnosti u ovom slučaju koji je jedan od tri preostala aktivna slučaja Visokog suda koje je pokrenuo vojvoda od Saseksa, zajedno sa optužbama za nezakonito prikupljanje informacija protiv News Group Newspapers (NGN) i Associated Newspapers Limited (ANL), izdavača MailOnline.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track