KO JE HRISTINA VUKOVIĆ KOJA JE OSVOJILA SRCA NA PESMI ZA EVROVIZIJU: Završila psihologiju i prateći je vokal LEGENDARNOM PEVAČU
Foto: Printscreen

foto

KO JE HRISTINA VUKOVIĆ KOJA JE OSVOJILA SRCA NA PESMI ZA EVROVIZIJU: Završila psihologiju i prateći je vokal LEGENDARNOM PEVAČU

Pop kultura -

Pevačica Hristina Vuković, koja je preksinoć u polufinalu "Pesme za Evroviziju" nastupala sa emotivnom baladom "Bedem", prošla je u finale ovog muzičkog takmičenja i u subotu će se boriti za odlazak na Evroviziju u Švedsku.

Hristina Vuković je tekstopisac i kompozitorka svoje numere, kao i koautorka aranžmana zajedno sa Andrejom Stojićem, članom grupe “Neverne bebe”.

Pesma za Evroviziju 24, Pesma za Evroviziju, Hristina
foto: Damir Dervišagić

Kako je nedavno otkrila, budući da je Pesma za Evroviziju poslednjih godina postala takmičenje otvorenije za nestandardne stilove, kada se prijavila pomislila je da može biti mesta i za njenu muziku.

- Da li može biti odskočna daska verujem da zavisi od mnogo faktora, ali svakako može da nama, muzičarima na početku solo karijere, pomogne da nas naša publika otkrije - rekla je nedavno.

Kako je dalje navela, posle ovog muzičkog takmičenja, planira da radi na novoj muzici.

- Pored rada na novim kantautorskim projektima, započela sam i saradnju sa Tijanom Bogićević za koju ćete, verujem, uskoro čuti, budući da pesma koju sam napisala za nju izlazi kroz nekoliko dana. Presrećna sam zbog prilike da pišem za druge izvođače, posebno za izuzetne pevače kao što je Tijana. Verujem da će ova godina doneti puno kreativnih projekata na raznim poljima i to me izuzetno raduje - izjavila je.

Hristina Vuković
foto: Aleksandar Dmitrović

Ko je Hristina Vuković?

Hristina Vuković ima 31 godinu, rođena je u Beogradu, gde živi i radi. Majka joj je Dejana Vuković, novinarka i profesorka književnosti.

- Kao novinar u kulturi i profesor književnosti, moja mama ume da bude oštar kritičar, ali isto tako ume i da me bodri i pohvali na onaj majčinski, neobjektivan način. U svakom slučaju, njena podrška mi je neizmerno važna. Ipak, jedno je sigurno – sama sam sebi najstroži kritičar - otkrila je pevačica u jednom intervjuu nedavno.

Hristina je diplomirala psihilogiju, a aktivno se bavi muzikom već 19 godina. Poslednjih godina fokusirana je na autorski rad.

Kako je izjavila, zanimljivo je kombinovati profesiju psihologa sa muzikom. Kako kaže, „potpuno se prirodno spajaju“, iako je neko vreme mislila da se međusobno isključuju.

- Muzika može da bude i medij da se priča o nekim dubljim temama i stvarima i trudim se da iskoristim taj prostor i da o tome govorim - navodi Hristina.

Prateći je vokal u bendu Željka Joksimovića i kaže da je to za nju veliko iskustvo – pomaže joj najpre da savlada tremu, binu i da se oseća sigurnije na sceni.

- Lepo se provodim sa mojim prijateljima iz benda i lepo je biti deo tako velikog tima. To doživljavam i kako izvesnu vrstu pripreme za ovo što želim sebi u svojoj karijeri - izjavila je ona.

Učestvovala je u muzičkom takmičenju X Faktor. Prvi singl „Duboke vode“ snimila je 2014. godine, a 2019. godine njena pesma „Kazaljka“ ušla je na listu 12 najboljih autorskih kompozicija na prostoru bivše Jugoslavije po oceni Fondacije Milana Mladenovića 2019.

Godine 2018. glasovima publike pobeđuje na regionalnom autorskom festivalu Poezika sa pesmom “Sunflowers”, snimljenom uživo na krovu jednog od novobeogradskih solitera.

Godine 2023. izdala je debitanski album pod nazivom „Bedem“, a sa istoimenom kompozicijom se bori za učešće na Evroviziji 2024. Pored ove pesme, izbacila je i singlove“ Deep Waters“ (2014), „Usamljeni ljudi“, „Sami zajedno“, „Kasnim“ i „Decembar“ 2023.

Hristina kaže da je značajan deo detinjstva provela na Durmitoru, gde se uvek rado vraća. Zbog toga je ljudi zovu „vila sa Durmitora“.

Na njenom Instagramu primetili smo i jednu fotografiju koja baš prikazuje zimsku idilu na Durmitoru.

- Sećate li se kuće u kojoj je sniman spot za moju pesmu „Decembar“ - napisala je u opisu fotke, otkrivši da je pomenuta numera ekranizovana na planini koja je osvojila deo njene duše još u detinjstvu.

(Kurir.rs/Zadovoljna/A.G.)

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track