ŽELJKO JOKSIMOVIĆ U REVIJALNOM DELU PZE PEVAO PESME KNEZA I HARIJA MATA HARIJA: Evo zašto baš OVE NUMERE i šta se krije iza toga
Foto: Printscreen RTS

NAŠ NAJUSPEŠNIJI MUZIČAR NA EVROVIZIJI

ŽELJKO JOKSIMOVIĆ U REVIJALNOM DELU PZE PEVAO PESME KNEZA I HARIJA MATA HARIJA: Evo zašto baš OVE NUMERE i šta se krije iza toga

Pop kultura -

Finalno veče nacionalnog izbora za predstavnika na Evroviziji otvorio je kompozitor Željko Joksimović, koji je na velikoj sceni RTS-a izveo numeru Lane moje, sa kojim je pre tačno 20 godina predstavljao našu zemlju na ovom takmičenju.

Iako nije čudno da bivši takmičari Evrovizije otvaraju nacionalno takmičenje, ipak Joksimovićev nastup ovaj put krije važnu simboliku. Srbija se pre tačno 20 godina vratila na Evroviziju, te godine je održana i prva Beovizija, a na tom takmičenju pobedio je upravo Željko. On je sa Lanetom praktično našu zemlju vratio na evropsku scenu!

Željko Joksimović
foto: Printscreen RTS

Sve gledaoce Joksimović je iznenadio i izvođenjem kompozicije "Adio", koju je pre devet godina komponovao za Nenada Kneževića Kneza, koji je tom numerom predstavljao Crnu Goru na Evroviziji 2015. godine.

Željko je specijalno za ovo veče uradio poseban aranžman i za ovu pesmu, koju je izveo u pratnji hora i simfonijskog orkestra.

Pesma za Evroviziju 24
foto: Printscreen/RTS

U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri, Joksimović je radio kompozicije i za druge evrovizijske učesnike.

Pored pesme "Adio", Joksimović je komponovao i "Lejlu", sa kojom je na Evroviziji 2006. godine nastupio Hari Mata Hari predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, zatim 2008. pesmu "Oro", koju je izvodila Jelena Tomašević, kao i numeru "Nije ljubav stvar", koju smo čuli i večeras, a sa kojim je Željko predstavljao Srbiju 2012. godine u Bakuu.

(Kurir.rs/ L. S)

Bonus video:

03:32

Dušan Kurtić kaže da bi poslao samog sebe na Evroviziju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track