"SVAKI PUT KAD SE VRATI, SVE JE GORE" Devojka Bake Praseta progovorila o svojoj bolesti: Sa 13 godina izgubila sam pola kose
Foto: Printscreen

DUGO SE BORI SA ZDRAVSTVENIM PROBLEMOM

"SVAKI PUT KAD SE VRATI, SVE JE GORE" Devojka Bake Praseta progovorila o svojoj bolesti: Sa 13 godina izgubila sam pola kose

Pop kultura -

Jedna od najpopularnijih influenserki na domaćoj influens sceni, Anja Bla, progovorila je o zdravstvenom problemu sa kojim se bori dugi niz godina. Mlada influenserka neretko deli detalje iz svog privatnog života na društvenim mrežama, na kojima je ukupno prati gotovo dva miliona ljudi.

Pored svoje veze sa popularnim jutjuberom Bakom Prasetom i svojih fitnes saveta, Anja često deli svoje mišljenje i savete na brojne druge teme, a sada je iskreno otkrila sa kojima problemom se nosi već neko vreme, kao i savete za sve devojke koje se bore sa istim problemom.

Influenserka je otkrila da se od svojih ranih tinejdžerskih godina bori sa sindromom policističnih jajnika. Podsetimo, Anja je sa rastom svoje popularnosti često bila na udaru negativnih komentara, koji su se najčešće vezivali za njen fizički izgled, pa je predmet komentara na društvenim mrežama bila i njena kosa, koja je kratka i tanka.

Ona je sada otkrila da su ovi problemi nastali upravo zbog njene borbe sa pomenutim sindromom, koji se ispoljio kada je imala samo 13 godina.

- Ja sam menstrualni ciklus dobila sa 12 godina, a već sa 13 sam izgubila pola kose i dlaka je postala ekstremno tanka i talasasta, a imala sam gustu i ravnu kosu. To je bio prvi simptom, ali ja naravno tada toga nisam bila svesna. Od 15-te godine su postale neredovne menstruacije i tek sa 17 sam uradila ultrazvuk i videla da su policistični. I od tada sa vremena na vreme rešim problem pa se opet vrati i tako u krug. Al’ svaki put kad se vrati bude sve gore nego prošli put - napisala je Anja, pa dodala da je ovo urođeni poremećaj.

Anja Bla
foto: Printscreen

- PCOS se ne dobija, već je urođeni metabolički poremećaj koji se ispoljava nakon prve menstruacije i u većini slučajeva ga prati insulinska rezistencija.

Anja je potom podelila koji simptomi su znaci poremećaja, a koje je ona imala, te se između ostalog na njenoj listi našao i umor, ali i pojava akni, o čemu je influenserka uvek otvoreno pričala na svojim mrežama, ali se i zbog ovoga našla na meti negativnih komentara.

Ona je potom otkrila i kakvi su njeni poslednji nalazi.

Anja Bla
foto: Printscreen

- Evo označila sam vam ovako koje simptome sam imala, a koje nisam. Svakom može da bude različito. Možete da imate sve, a možete i da imate samo jedan simptom. Inače preko analize hormona možete da utvrdite da li imate PCOS, preko ultrazvuka i simptoma. Kako je meni endokrinolog rekao, nekom se vidi na ultrazvuku, a ne vidi po hormonima i obrnuto. Meni se vide po hormonima, po simptomima i na ultrazvuku. Tj mogu da pričam u prošlom vremenu jer sam pre par dana ponovila nalaz hormona i išla na ultrazvuk i nisu više policistični - podelila je Anja.

(Kurir.rs/IDJtv/A.G.)

Bonus video:

02:20

SVE JE POŠLO NAOPAKO, NISAM JELA DVA MESECA! Influenserka Ana Raduloivć otkriva kakvi su joj se MALERA dogodili na 31. rođendan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track