OVO SU NOVA PRAVILA ZA EVROVIZIJU Menja se sistem glasanja, biće promena i za 5 PRIVILEGOVANIH zemalja koje idu direktno u finale
Foto: Printscreen RTS

zanimljivo

OVO SU NOVA PRAVILA ZA EVROVIZIJU Menja se sistem glasanja, biće promena i za 5 PRIVILEGOVANIH zemalja koje idu direktno u finale

Pop kultura -

Nakon što je izabrano svih 37 zemalja učesnica Evrosonga, organizatori su najavili nove promene u takmičenju.

Evrovizija, Evrovizija 2023, Norveška
foto: Printscreen RTS

Svih 37 zemalja učesnica Evrovizije odabralo je ovih dana svoje predstavnike koji će ih predstavljati u Švedskoj, a osim što je sada napokon poznata cela lista izvođača, eurovision.tv je objavio i neke novosti.

Po prvi puta će zemlje iz grupe ''Big 5'' (Velika petorka: Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo), kao i zemlja domaćin Švedska, nastupiti u polufinalnim večerima, što do sada nisu radili.

Prethodnih godina nisu nastupali, već bi se u polufinalnim večerima pustio samo kratki isečak s proba predstavnika tih zemalja, a onda bi nastupili u samom finalu.

Nova promena ovim državama, kao i domaćinu, daje šansu pravednijeg takmičenja u finalu, obzirom da sada imaju priliku i pre finala da nastupe na evrovizijskoj pozornici'', objasnila je producentkinja Eurovision Song Contesta, Eba Adielson.

Kurir televizija, Evrovizija
foto: Kurir televizija

''Ujedno je to dobra stvar i za publiku i za gledaoce jer mogu da videti sve tačke koje se takmiče ove godine pre samog finala'', dodala je.

Kako navodi eurovision.tv, u prvom polufinalu će nastupiti Nemačka, Švedska i Velika Britanija, a u drugom Francuska, Italija i Španija.

Osim polufinala, menjaju se određene stvari i kod glasanja u finalu koje će biti duže nego inače. Ono će se otvoriti 11. maja i to tik pre nego krene prvo finalno izvođenje.

Gledaoci će moći dati svoj glas čim završi izvođenje njihovog favorita. Drugačije je to od dosadašnje prakse kada se moglo glasati tek nakon što su sve pesme izvedene.

Evrovizija, Evrovizija 2023, Hrvatska
foto: Printscreen RTS

''Želimo da omogućimo gledaocima da se uključe odmah od početka. Ako vidite nešto što vam se sviđa, trebalo bi da možete da glasate odmah. Naravno, možete da sačekate i kraj i da odlučite", rekla je Adielson.

Glasanje je drugačije i za fanove Evrosonga, a koji ne dolaze iz država koje se takmiče. Oni će imati gotovo 24 sata da glasaju za svoje favorite.

Kako navode iz eurovision.tv, onlajn glasanje će za njih započeti čim završi druga generalna proba za svako polufinalno i finalno veče, što će biti veče pre. Nakon toga, mogu glasati dok ne počne emisija uživo.

Adielson je objasnila kako su time hteli da obožavaocima širom sveta daju bolju šansu da utiču na krajnji rezultat.

''Sada ne moraju da stavljaju alarme i bude se usred noći da glasaju.''

Teya Dora
foto: Kurir Televizija

Da podsetimo, Evrovizija se ove godine održava od 7. do 11. maja u Malmeu u Švedskoj. Srbiju će predstavljati Teya Dora sa pesmom "Ramonda". Hrvatski predstavnik Bejbi Lazanja sa pesmom ''Rim Tim Tagi Dim'' je trenutno favorit za pobedu na kladionicama.

(Kurir.rs/Dnevnik.hr/T.J.)

Bonus video:

05:01

PITALA SAM JE KAKO ĆEMO OVO DA REŠIMO?! Teya Dora ekskluzivno za Kurir o ODNOSU SA BRESKVICOM i PROMENI nastupa na Evroviziji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track