"POSLE DAJANINE SMRTI, IMAJU PREĆUTNI DOGOVOR" Stručnjak za protokol prokomentarisao SKANDAL Kejt Midlton i kralja Čarlsa
Foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

tako kaže

"POSLE DAJANINE SMRTI, IMAJU PREĆUTNI DOGOVOR" Stručnjak za protokol prokomentarisao SKANDAL Kejt Midlton i kralja Čarlsa

Pop kultura -

Poslednjih dana britansku i svetsku medijsku scenu trese ovaj misteriozni skandal kraljevske porodice, a situaciju ne olakšava ni Kensingtonska palata. U pokušaju da utišaju glasine o princezinim ozbiljnim zdravstvenim problemima, jednom fotografijom samo su ga produbili.

Spekulacije su otišle toliko daleko da je javnost počela da pita da li je Kejt Midlton (42) i dalje među nama.

Kejt Midlton, princ Vilijam
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Pomno analizirali fotografiju

Princeza od Velsa je u januaru bila na operaciji abdomena, a status njenog zdravlja glavni je interes Britanaca i, čini se, velikog dela planete. Kako bi dokazali da je Kejt dobro, njen suprug, princ Vilijam (41) uskočio je u ulogu fotografa i uhvatio u kadru Kejt sa njihovo troje dece.

Fotografija je brzinom svetlosti postala viralna, ne jer je narod srećan zbog velikog osmeha Kejt, nego zbog "amaterskih grešaka u fotošopu", kako su pisali brojni "internet detektivi". Izdvojili su desetine nedostataka na porodičnoj fotografiji, među kojima su najviše izdvajali da Kejt ne nosi prsten i da joj je patentni zatvarač neusklađen. O svojim fotošop ne(veštinama) oglasila se i sama Kejt rekavši da i ona "povremeno eksperimentiše sa uređivanjem fotki".

Kejt Midlton
foto: Prince of Wales/Kensington Palac / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Stručnjak za protokol, Zdeslav Perković, kaže za 24sata.hr je kraljevska porodica vrlo redukovana po pitanju deljenja fotografija.

- Nakon smrti princeze Dajane, u Engleskoj je donesen prećutni sporazum između kraljevske kuće i svih medija. Tad je bilo rečeno da se više ne koriste fotografije paparaca, posebno kad su u pitanju bolesti članova porodice - rekao je Perković.

Kejt Midlton
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

"Zna se koji je protokol nakon smrti"

Društvenim mrežama širi se teorija zavere da Kejt više nije živa, a Perković u to ne veruje.

- Poznate su objave u slučaju smrti člana kraljevske porodice kad se vest okači na vrata palate. Ovo drugo su sve spekulacije - govori stručnjak za protokol i objašnjava zašto je Kejt bila najavljena kao voditeljka događaja u junu, a onda je Kensingtonska palata povukla informaciju, što je takođe pobudilo sumnju građana o njenom zdravlju.

- Britanske oružane snage objavile su da će Kejt 8. juna predvoditi svečanu paradu. To je kasnije povučeno, ali zato što je reagovala rezidencija princeze. Samo oni potvrđuju raspored obaveza - objašnjava Perković.

Funkcionalna uloga nije kao poglavarska

Pohvalio je komunikaciju Bakingemske palate kad je u pitanju deljenje informacija o zdravlju kralja Čarlsa III.

kralj Čarls, kraljica Kamila, Kamila Parker Bouls
foto: Paul Marriott / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Kad je Kejt u pitanju, informacije se mogu davati na kašičicu i oblikovati, ali s poglavarom treba da postoji transparentnost. Bilo kakvo kalkulisanje moglo bi da izazove nesigurnost, ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, nego i u 14 zemalja u kojima je poglavar države. Pritom je i sponzor za borbu protiv raka, a nakon objave njegove dijagnoze povećao se broj pregleda u Britaniji - priča Perković i dodaje da iako je kralj bolestan, on i dalje funkcioniše kao poglavar. Deo dužnosti preuzeli su kraljica Kamila, princ Vilijam i kraljev najmlađi brat Edvard.

- Nova politika kraljevske porodice je da nema otkazivanja dogovora i susreta, samo mogu da potvrde u "zadnji čas" - naveo je Perković.

Princeza uslikana početkom mjeseca

Princeza Kejt je viđena u javnosti početkom ovoga meseca. Nosila je sunčane naočare dok je sedela na suvozačevom mestu, a auto je vozila njena majka Kerol Midlton.

Snimljene su u blizini dvorca Vindzor. Tad su se, zbog nekvalitetnog snimka, pojavile teorije zavere o njenoj smrti. Stoga Britanci tvrde da je uslikana druga žena.

- Pratim službene kraljevske korespondente i mislim da nema mesta panici - tvrdi hrvatski stručnjak za protokol.

Iako Perković tvrdi da nema mesta panici, izvor je za The Post naveo da "nešto užasno nije u redu".

- Ideja da Kejt nije mogla da sedi za jedno fotografisanje govori mi da je ovo mnogo strašnija situacija nego što iko zna - rekao je nedavno o zdravstvenom stanju princeze Kejt Midlton.

(Kurir.rs/24sata.hr/T.J.)

Bonus video:

06:40

ZOVU ME NA SVADBE, DO SAD BIH KUĆU SAGRADIO Malo je poznato da OVAJ GLUMAC IMA NEVEROVATAN GLAS: Ranije sam izbegavao, A SADA...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track