"VRATITE OPLJAČKANO" Vilijamovu navodnu ljubavnicu i njenog muža optužuju ZA KRAĐU: U dvorištu im izložene METALNE GENITALIJE
Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

ŠOK OPTUŽBE

"VRATITE OPLJAČKANO" Vilijamovu navodnu ljubavnicu i njenog muža optužuju ZA KRAĐU: U dvorištu im izložene METALNE GENITALIJE

Pop kultura -

Na Tiktoku optužuju Saru Rouz Henberi, markizu od Čolmondelija i njenog supruga, lorda Čolmondelija da se na njihovom imanju u Norfolku odnosno u vili sa 106 soba nalazi ukradeno blago dinastije King. Ovo prelepo arhitektonsko zdanje svake godine privuče veliki broj turista, a sada je na "udaru" iz sasvim drugačijih razloga. Šta "intrenet detektivi" iz Kine poručuju na društvenim mreži?

Slike sa imanja postale su viralne na društvenim mrežama iako se sa druge strane ističe da nema bilo kakvih ukradenih predmeta. Sa Tiktoka optužuju poznati par da živi sa opljačkanim plenom koji su nasledili od njegovih slavnih predaka Sasuna.

Ovu porodicu zvali su Rotšildi sa Istoka, stekli su bogatstvo baveći se tekstilom, čajem i opijumom širom Indije i Kine u 19. veku. Vrhunac njihovog poslovanja poklopio se sa kineskim "vekom poniženja", od 1839. do 1945, kada su milione vrednih artefakata opljačkali britanski i francuski vojnici. Dinastija King vladala je od 1644. do 1911. godine.

Teško je utvrditi koji su predmeti iz ovog doba ukradeni, a koji stečeni legalno, ali to nije zaustavilo neutemeljene optužbe protiv pomenutog para, piše Daily Mail. Jedna osoba na Xiaohongsh, stranici sličnoj Instagramu, podelila je slike unutrašnjosti dvorca i rekla: "Sasunovi su svoje bogatstvo počeli da gomilaju pljačkajući Kinu tokom kasne vladavine Kinga".

Internet detektivi proučavali su fotografije markiza i markize u časopisima "Vanity Fair" i "W", koji su na tim slikama pokazali raskošnu gomilu u severnom Norfolku, nedaleko od Amer Hola, seoske kuće Vilijama i Kejt Midlton. Fokus u određenim optužbama jeste na nameštaju.

Portparol imanja markize i lorda rekao je sledeće: "Predmete kineskog porekla fotografijama koje spominjete kupila je porodica Volpol, prvi vlasnici Hotona, tokom 18. veka, tokom sredine vladavine dinastije King, uglavnom preko agenata, a ne direktno u Kini. Predmeti nisu opljačkani, već većinom napravljeni za izvoz u Evropu. Bilo bi teško pronaći zbirku seoske kuće, bilo privatnu ili u vlasništvu Nacionalne fondacije koja ne izlaže predmete nabavljene u Kini ili iz Kine. To važi za većinu evropskih i američkih zbirki", navodi britanski list.

Houghton Hall, Sara Rouz Henberi
foto: Profimedia

U dvorištu Sare Rouz Henberi, markize od Čolmondelija i njenog supruga, lorda Čolmondelija postavljeno je nedavno 100 statua od livenog gvožđa, u prirodnoj veličini, koje podsećaju na gole ljude. Nesvakidašnje figure osvanule su u Norfolku, u komšiluku Kejt Midlton i princa Vilijama.

Figure su visoke oko dva metra odnosno 180 cm, sa izloženim metalnim genitalijama i deo su izložbe umetnika Entonija Gormila, Time Horizon. Cena ulaznica za taj događaj je 22 funte. Slične statue, za koje se kaže da podsećaju na golo telo samog umetnika, nalaze se na plaži u Liverpulu. Morale su da budu iskopane iz peska 2021. godine kako bi se zamenili temelji nakon što su jake struje i pomeranje peska doveli do naginjanja kipova.

Houghton Hall, Sara Rouz Henberi
foto: Profimedia

Roksevidž je rekao da je pomalo zabrinut zbog skulptura izloženih u njegovom dvorištu, neke figure su delimično ukopane, a neke postavljene na betonskim stubovima, svaka je teška 620 kg, skulpture su raspoređene na 300 hektara zemlje.

"Umetnost je nedavno privilegovala objekat umesto iskustva koje objekti mogu da pokrenu", rekao je autor, a lord je poručio: "Uzbuđeni smo što imamo priliku da prikažemo ovo veliko delo Entonija Gormila prvi put u Ujedinjenom Kraljevstvu, 100 skulptura u prirodnoj veličini pokrivaće znatno veće područje od naših prethodnih izložbi, i tako će posetiocima biti omogućeno da više dožive istorijski prizor koji okružuje kuću". Izložba je prvi put je postavljena u Italiji 2006. godine. Mnogi hvale rad ovog umetnika, ali neke njegova dela podsećaju na prevelike igračke za seks, kako su rekli pa ih uporedili sa džinovskim psećim i zečjim izmetom. Asocijacija je uvek bilo i biće.

Sara Rouz Henberi
foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Podsetimo, u jeku napisa o zdravstvenom stanju Kejt Midlton, pisalo se i govorilo i o navodnoj vezi Sare Rouz Henberi i princa Vilijama. Tu temu komentarisao je i ovaj čuveni voditelj pa se izvinio. Advokat markize demantovao je tu navodnu romansu.

Kejt Midlton, koja je 16. januara imala operaciju abdomena u istoj bolnici u Londonu gde je operisan i monarh, saopštila je 22. marta da boluje od kancera. Lečenje traje mesec dana. Kensingtonska palata saopštila je da neće biti objavljeno sa kojom vrstom raka se bori princeza od Velsa jer ona kao i ostali ima pravo na privatnost. Nije saopšteno ni od koje vrsta raka je oboleo monarh.

princ Vilijam, Kejt Midlton, Sara Rouz Henberi
foto: Stephen Pond / PA Images / Profimedia

Mirror je nedavno pisao da su Kejt i Vilijam helikopterom otišli iz Vindzora u Norfolk, uskršnje praznike provešće sa decom. Princeza od Velsa imala je 16. januara tešku operaciju abdomena u privatnoj londonskoj bolnici, 22. marta saopštila je da ima rak. Sa kancerom se bori i kralj Čarls. Opaka bolest dijagnostikovana mu je nakon operacije zbog benignog povećanja prostate, koja je obavljena u januaru ove godine. Bakingemska palata je početkom februara saopštila njegovu dijagnozu. Monarh danas priosustvuje uskršnjoj službi u Vindzoru sa kraljicom Kamilom i članovima porodice. Kejt i Vilijam propuštaju porodično okupljanje.

(Kurir.rs/ Blic žena/ L. S)

Bonus video:

10:04

VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track