NIKO NIJE ZNAO DA JE BOLESTAN, A ONDA SU GA PRONAŠLI MRTVOG: Ono što je Čarls uradio dok je njegov deda vladao BILO JE NEZAMISLIVO
Foto: mediadrumworld.com/Wetherell / Media Drum World / Profimedia

UMRO OD RAKA PLUĆA

NIKO NIJE ZNAO DA JE BOLESTAN, A ONDA SU GA PRONAŠLI MRTVOG: Ono što je Čarls uradio dok je njegov deda vladao BILO JE NEZAMISLIVO

Pop kultura -

Kralj Džordž VI, otac kraljice Elizabete, umro je 1952. godine nakon borbe s rakom pluća. Smrt kralja u 56. godini, koji nije bio u dubokoj starosti, tada je šokirala Ujedinjeno Kraljevstvo i ceo svet budući da gotovo niko nije imao pojma da kralj boluje od raka.

kraljica Elizabeta majka, kralj Džordž
foto: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Inače strastveni pušač, nakon Drugog svetskog rata, kralj je oboleo od više bolesti. Tako je, osim raka, imao i arterosklerozu i Buergerovu bolest.

Danas se smatra da u to vreme ni sam kralj nije znao detalje svoje bolesti. Tada je objava o teškoj bolesti monarha bila gotovo nezamisliva iako je mnogima bilo jasno da je kralj bolestan.

kralj Džordž
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Džordž VI trudio se da obavi što više dužnosti, pa je tako snimio i svoj božićni govor 1951. godine, ali jedva i u nekoliko delova, a tehničari su kasnije govor sastavili u jednu celinu.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

U septembru 1951. godine kralj je operisan i tada mu je uklonjeno levo plućno krilo.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

U javnosti se poslednji put pojavio u januaru 1952. godine, kada je ispratio naslednicu Elizabetu na put u Keniju. Kralj je pronađen mrtav nedelju dana kasnije u svom krevetu, a Elizabeta se iz Kenije vratila kao nova britanska kraljica.

(Kurir.rs/ Index.hr/ L. S)

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track