SAD JE JASNO ZAŠTO JE ŠVAJCARAC FAVORIT ZA POBEDU: Bacio publiku U TRANS, na sceni nosio SUKNJU, a evo o čemu govori njegova pesma
Foto: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

NASTUPIO U DRUGOM POLUFINALU

SAD JE JASNO ZAŠTO JE ŠVAJCARAC FAVORIT ZA POBEDU: Bacio publiku U TRANS, na sceni nosio SUKNJU, a evo o čemu govori njegova pesma

Pop kultura -

Predstavnik Švajcarske, Nemo Metler, nastupio je četvrti u drugom polufinalu Evrovizije, a da je glavna konkurencija Bejbi Lazanji za pobedu svedoči i reakcija publike u Malme areni.

Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: RTS

Nemo, koji se inače deklariše kao nebinarna osoba, imao je efektan nastup i isti takav kostim.

Njegov kostim čine suknja iznad kolena, bele unihop čarape, patike u istoj boji s narandžasto-belim detaljima, dok je gore poneo kratku narandžasto-belu bundicu.

Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: RTS

Nemov performans čini stajanje na krugu koji se rotira, a svoje vokalne sposobnosti je pokazao u pesmi koja se zove "The Code".

Ko je Nemo iz Švajcarske

Nemo Metler na Evroviziji se predstavlja pesmom "The Code", koja je inspirisana delimično i stvarnim životom, kaže. Nemo se deklariše kao nebinarna osoba, odnosno ne deklariše se kao ni muško ni žensko, već kao "they/them", odnosno "oni".

Nemo, Evrovizija 2024
foto: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

Nemo (25) je švajcarski muzičar, pevač i reper koji može da se pohvali znanjima sviranja violine, klavira i bubnjeva. Stvara žanrove repa, hip-hopa i popa. Izdao je tri EP-a do sad na nemačkom i engleskom jeziku u svojih devet godina karijere. Najuspešnija mu je pesma "Du" iz 2017. Takmičio se u šouu "The Masked Singer", gde je završio na petom mestu.

Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: RTS

Švajcarska nije imala izbor za pesmu koja će ih predstavljati na Evroviziji, već je "The Code" izabran interno. Prijavile su se 472 pesme, a pobedničku su birala tri žirija: žiri švajcarske publike, žiri međunarodne publike i međunarodni stručni žiri od 25 članova.

"'The Code' govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba", kaže Nemo.

Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: RTS

"Neverovatna je čast moći predstavljati Švajcarsku na Evroviziji. Ova platforma nudi veliku priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija. Zato mi je kao kvir osobi vrlo važno da se zauzmem za celu LGBTQIA+ zajednicu", rekao je Nemo.

Evrovizija, Evrovizija 2024
foto: RTS

Uživo prenos druge polufinalne Evrovizije možete pratiti na našem BLOGU OVDE:

(Kurir.rs/ L. S)

Bonus video:

01:29

TEYA DORA EKSKLUZIVNO ZA KURIR PRED VELIKO FINALE EVROVIZIJE: Jako mi znače vaše poruke! EVO ŠTA ĆE URADITI UKOLIKO POBEDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track