OVO JE NAJLOŠIJI PLASMAN SRBIJE U ISTORIJI PESME EVROVIZIJE: Evo kada naša zemlja nije osvojila nijedan bod, a ovi su briljirali
Foto: Printscreen/RTS

retrospektiva

OVO JE NAJLOŠIJI PLASMAN SRBIJE U ISTORIJI PESME EVROVIZIJE: Evo kada naša zemlja nije osvojila nijedan bod, a ovi su briljirali

Pop kultura -

Na najpopularnijem evropskom muzičkom takmičenju, bivša Jugoslavija debitovala je davne 1961. godine, u vreme kada su zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka o tome mogle samo da maštaju.

Naredne tri decenije predstavljali su je izvođači iz svih šest republika, među njima i neke od najvećih zvezda ovih prostora. Jugoslavija je 1989. godine zabeležila i jedinu pobedu na Pesmi Evrovizije. Za to je zaslužna zadarska grupa "Riva" sa kompozicijom “Rock me”.

Prva Jugoslovenka koja se popela na evrovizijsku pozornicu bila je Ljiljana Petrović. Tog maja 1961. godine kompozicija "Neke davne zvezde", sa stihovima Mike Antića, zauzela je osmu poziciju.

Među starom gardom najuspešniji su bili Lola Novaković, koja je 1962. godine osvojila četvrto mesto, Daniel Popović i čuvena "Džuli" su se 1983. godine našli na istoj poziciji, a četvrti su bili i Novi fosili 1987. godine.

A ko je pod zastavom Jugoslavije zabeležio najlošiji plasman na Pesmi Evrovizije? Ako ste pripadnik mlađih generacija, ime možda nikad niste ni čuli. Bio je to Sabahudin Kurt, čija je kompozicija “Život je sklopio krug” 1964. godine završila na poslednjem mestu bez ijednog osvojenog boda.

Nije se proslavila ni Bebi Dol, poslednja predstavnica bivše države, koja 1991. godine nije uspela da osvoji Rim sa "Brazilom". Zauzela je pretposlednje odnosno 21. mesto, sa samo jednim poenom.

“Drugi otpozadi” bili su i Vlado Kalember i Izolda Barudžija sa duetom “Ćao, amore”, koji je 1984. godine zauzeo 18. poziciju. Tada su mnogi žalili što umesto njih dvoje nisu otišli Slađana Milošević i Dado Topić sa večnim hitom "Princeza".

Ako ne računamo Željka Joksimovića koji je 2004. predstavljao zajednicu Srbije i Crne Gore, Srbija se kao samostalna država na Eurosongu takmiči od 2007. godine. I već prvi solo nastup doneo nam je pobedu.

Željko Joksimović
foto: Printscreen RTS

Maestralna Marija Šerifović i njena “Molitva” opčinile su Stari kontinent na festivalu u Helsinkiju, pa je naredno takmičenje održano u Beogradu, prvi put, za sada i poslednji.

Marija Šerifović
foto: Kurir

Ukoliko ne računamo predstavnike u koje smo polagali mnogo nade, a oni se nisu dokopali ni finala, najlošiji plasman otkako Srbija učestvuje ostvario je prošle godineLuke Black, koji se našao na 18. mestu.

Evrovizija, Evrovizija 2023, Srbija, Luk Blek
foto: Printscreen RTS

(Kurir.rs/HelloMagazin/J.M.)

Bonus video:

00:26

DA PEVATE KAO DA SUTRA NE POSTOJI: Šerifovićka otkrila šta rade URAGANKE pred izlazak na scenu EVROVIZIJE: Uđite u FINALE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track