Agata Kristi meta istraživanja obaveštajne službe
Foto: Daily Mail

Pod istragom

Agata Kristi meta istraživanja obaveštajne službe

Pop kultura -
Čelnici MI5 strahovali su da je slavna spisateljica u pisanju romana "N ili M" imala pomoć nekog u sedištu britanske tajne službe, zbog čega su odlučili da istraže njene kontakte

Britanska spisateljica kriminalističkih romana Agata Kristi bila je za vreme Drugog svetskog rata pod istragom britanske unutrašnje obaveštajne službe MI5 zbog romana "N ili M".

U romanu, objavljenom 1941. sredovečni bračni i špijunski par Tomi i Tapens Beresford dobija zadatak da među gostima malog letovališta Sans Souci otkrije špijune, N i M, muškarca i ženu, nacističke plaćenike koji se predstavljaju kao obični građani i koji imaju važan zadatak u najavljenoj invaziji na Otok.

Čelnici MI5 strahovali su da je slavna spisateljica u pisanju toga romana imala pomoć nekog u sedištu britanske tajne službe za razbijanje šifri Blečli Parka, zbog čega su odlučili da istraže njene kontakte.

Sumnje je pobudilo ime jednoga od likova - Majora Blečlija, prijatelja Tomija i Tapens, zamornog bivšeg indijskog vojnog oficira koji tvrdi da zna britanske ratne tajne.

Kristi je bila bliska prijateljica Dilija Noksa, jednog od glavnih šifranata Blečli Parka. MI5 je strahovao da je majorovo interno poznavanje ratnih prilika temeljeno na uvidu šifranata u Hitlerove planove: pitali su se da li je Kristi namerno nazvala jednog od svojih likova Blečli jer joj je Noks odavao važne podatke.

Šifranti u Blečli Parku, koji se nalazi u gradu Blečliu u engleskoj pokrajini Bakingemsir, odigrali su ključnu ulogu u razbijanju "neprobojnog" nemačkog stroja za šifriranje Enigme, što je tadašnjem britanskom premijeru Vinstonu Čerčilu i njegovim vojnim zapovednicima dalo ključan uvid u nemačke vojne planove. Berlin je verovao da je Enigma apsolutno sigurna, zbog čega je bilo bitnije uništiti u korenu svaku i najmanju mogućnost širenja informacija o tome što se u Blečli Parku događa izvan maksimalno uskog kruga ljudi.

Obaveštajce je dodatno zabrinjavala činjenica da je baš Noks upravo bio razbio šifru Enigme kojom su se služili nemački špijuni u Britaniji.

Prema najnovijoj verziji priče o tome što se događalo u Blečli Parku "The Codebreakers of Station X" Majkla Smita, objavljenoj danas u izdanju izdavača Shire Books, želeći da otkrije koliko Kristi stvarno zna, MI5 je prvo ispitao Noksa, jer bi ispitivanje same spisateljice izazvalo nepotrebnu pažnju i verojatno izašlo u medijima.

Noks je utvrdio kako Kristi nije nikako mogla da zna što se događa u Blečli Parku, ali je pristao lično sa njom o tome da porazgovara. Ali, morao je pritom da bude vrlo oprezan. Kako tvrde njegovi prijatelji, pitanje zašto je oficira indijske vojske nazvala Blečli postavio joj je uz čaj i keks u njegovoj kući u Courn's Woodu u Naphillu.

Navodno je Kristi lakonski odgovorila: "Blečli? Dragi moj, zapela sam bila tamo kad sam se jednom prilikom vraćala vozom iz Oxforda u London, za to sam se osvetila nadenuvši to ime jednom od svojih najmanje simpatičnih likova".

Noks je u vreme kada je razbio Enigmu umirao od raka i nije poživeo dovoljno dugo da vidi kako je njegovo otkriće odigralo ključnu ulogu u uspehu operacije Double Cross System, u kojoj su saveznici pridobili sve nemačke špijune i pretvorili ih u dvostruke agente.

Dvostruki agenti uveravali su Nemce da će se saveznici iskrcati nedaleko od Calaisa umesto na obale Normandije. To je omogućilo uspeh najveće pomorske operacije u istoriji, Invazije Normandije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track