IZLOŽBA: Sretenjski ustav u Univerzitetskoj biblioteci

Dan državnosti

IZLOŽBA: Sretenjski ustav u Univerzitetskoj biblioteci

Pop kultura -
Izložene su knjige o Prvom srpskom ustanku iz fonda Odeljenja retkosti Univerzitetske biblioteke - zapisi Vuka Stefanovića Karadžića objavljeni u "Danici", dela Leopolda Rankea, Dositeja Obradovića, Jovana Hadžića...

BEOGRAD - Izložba nekoliko retkih eksponata, uključujući i štampano izdanje Sretenjskog ustava iz 1835. godine, koja se organizuje povodom 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije, od danas se može pogledati u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".

Izložene su knjige o Prvom srpskom ustanku iz fonda Odeljenja retkosti Univerzitetske biblioteke - zapisi Vuka Stefanovića Karadžića objavljeni u "Danici", dela Leopolda Rankea, Dositeja Obradovića, Jovana Hadžića, Lazara Arsenijevića-Batalake, Nikolaja Fedoroviča Dubrovina, Petra Radovanovića, Alekse Ivića, najavila je biblioteka.

Posebno je zanimljivo pismo književnika Joakima Vujića koji, posle boja na Mišaru, 15. avgusta 1806. godine, javlja iz Zemuna svom prijatelju "da su Turci kod Šapca od Servijanaca skoro sasvim pobijeni i da ih često vidim kako po Savi mrtvi plivaju sa njiovim konjima".

Izložba, koja se priređuje u znak sećanja na Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav moći će da se pogleda do 28. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track