Lični predmeti Džona Kenedija prodati za dva miliona dolara
Foto: Daily Mail

Aukcija

Lični predmeti Džona Kenedija prodati za dva miliona dolara

Pop kultura -
U kolekciji koja se našla na aukciji, bila su i pisma, fotografije, knjige i drugi predmeti koje je posedovao Kenedijev saradnik Dejvid Pauers

MASAČUSETS - Hiljade ličnih predmeta nekadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija, koji su pripadale njegovom dugogodišnjem saradniku, prodate su na aukciji za dva miliona dolara.

Britanska agencija navodi da je za najviše novca prodata Kenedijeva pilotska jakna, za koju je jedan od kupaca izdvojio čak 570.000 dolara, dok je rođendanska čestitka, koju mu je poslao njegov sin Džon Kenedi džunior prodata za 17.000 dolara, a američka zastavica koja se nalazila na limuzini kojom se vozio predsednik za 55.000 dolara.

U kolekciji koja se našla na aukciji, bila su i pisma, fotografije, knjige i drugi predmeti koje je posedovao Kenedijev saradnik Dejvid Pauers.

Iako je on preminuo pre 15 godina, svi ovi predmeti su otkriveni tek pošto su njegovi naslednici odlučili da prodaju kuću u Masačusetsu u kojoj je živeo i pronašli zaostavštinu.

Pauers je bio blizak saradnik predsednika Kenedija, od kraja Drugog svetskog rata, do ubistva 1963. godine.I nakon smrti Kenedija, on je ostao u bliskim odnosima sa njegovom porodicom, postavši kustos muzeja i predsedničke biblioteke u Bostonu do penzionisanja 1994. godine.

Na današnjoj aukciji u Masačusetsu učestvovalo je više od 400 ljudi, a ponude su mogle da se daju i onlajn preko interneta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track