Oproštaj od Dinka Tucakovića u petak
Foto: Dragana Udovičić

Oproštaj od velikana

Oproštaj od Dinka Tucakovića u petak

Pop kultura -
Na komemoraciji će govoriti njegove kolege i saradnici Radoslav Zelenović, Slobodan Šijan, Nebojša Pajkić, Borislav Anđelić i Dimitrije Vojnov

BEOGRAD - Komemoracija povodom iznenadne smrti filmskog reditelja, kritičara i teoretičara Dinka Tucakovića (1960-2013) biće održana 22. februara, u 11 časova, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, najavila je danas Kinoteka.

Na komemoraciji će govoriti njegove kolege i saradnici Radoslav Zelenović, Slobodan Šijan, Nebojša Pajkić, Borislav Anđelić i Dimitrije Vojnov.

Ispraćaj će biti istog dana na groblju Lešće u 15 časova. Dinko Tucaković je preminuo juče u Beogradu u 53. godini. Rođen je u Zenici. U Beogradu je diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Bio je dugogodišnji upravnik Muzeja kinoteke.

Prvi dugometražni igrani film "Šest dana juna" snimio je 1985. godine. Njegov opus obuhvata i igrani film "Država mrtvih", dokumentarne "Zabranjeni bez zabrane", "Jasmina i rat", više kratkometražnih ostvarenja, a za televiziju je radio seriju "Srbi u Holivudu".

Tucakovićev poslednji film bio je "Doktor Rej i đavoli", koji je premijerno prikazan pre godinu dana, na Festu. Po svom scenariju za taj film napisao je istoimeni roman, koji je predstavljen na prošlogodišnjem Sajmu knjiga.

Bavio se filmskom teorijom i kritikom, bio saradnik mnogih časopisa u zemlji i inostranstvu, kao i više festivala, urednik ili selektor različitih filmskih progama i manifestacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track