Nagrada Festa izraelskom filmu Orlovi

Diploma i 2.000 evra

Nagrada Festa izraelskom filmu Orlovi

Pop kultura -
Nagrada - diploma uz novčani iznos od 2.000 evra, biće uručena večeras pre zatvaranja Festa u "Sava centru", a primiće je predstavnik ambasade Izraela

Za najbolji film takmičarskog programa 41. Festa "Evropa van Evrope" žiri je danas proglasio izraelski film "Orlovi", čiji je reditelj Dror Sabo.

Ovaj film je nagrađen "za hrabru i provokativnu opservaciju opasnog fenomena konflikta generacija u savremenom izraelskom društvu", obrazložili su na konferenciji za novinare predsednik žirija Žan Roj i članovi Blagoja Kunovski i Srđan Dragojević.

Nagrada - diploma uz novčani iznos od 2.000 evra, biće uručena večeras pre zatvaranja Festa u "Sava centru", a primiće je predstavnik ambasade Izraela.

Odluka je doneta jednoglasno. Žiri je dodao da su u užem izboru bili "Kuća sa osmatračnicom" Eve Nejman (Ukrajina), "Ljudožder vegetarijanac" Branka Šmita (Hrvatska) i "Izdaja" Kirila Serebrenikova (Rusija). To svedoči o kvalitetu ukupnog takmičarskog programa, u kojem je ove godine bilo devet filmova iz zemalja van Evropske unije, ocenio je žiri, uz ideju da ubuduće deo nagrade bude distribucija pobedničkog filma.

Žiri srpske sekcije Fipresci dodelio je nagradu "Dinko Tucaković" filmu "Ljudožder vegetarijanac" i specijalno priznanje dokumentarom filmu "Albertov put" Predraga Bambića.Direktor Direkcije Festa Dragan Marinković saopštio je na konferenciji za novinare da je na festivalu, koji je počeo 22. februara, do petka, 1. marta bilo više od 90.000 posetilaca. Konačni rezultati biće poznati kroz dva dana. Umetnički direktor Borislav Anđelić i selektor Ivan Karl izjavili su da su zadovoljni programom, realizacijom i prijemom 41. Festa među gledaocima i u medijima.

Svi čelnici Festa založili su se da se što pre obnovi produkcioni program ovog festivala "B2B", koji već nekoliko godina pauzira zbog nedostatka finansija. Na 41. Festu je u više dvorana i više programskih celina prikazano 75 filmova iz celog sveta, a večeras će ga zatvoriti premijera domaćeg ostvarenja "Falsifikator" reditelja Gorana Markovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track