FESTIVAL SMEHA: Sumnjivo lice otvara Dane komedije
Foto: Beta

Jagodina

FESTIVAL SMEHA: Sumnjivo lice otvara Dane komedije

Pop kultura -
Žiri ovogodišnjih "Dana komedije" su reditelj Egon Savin i glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić

JAGODINA - U Jagodini sutra počinje 42. pozorišni festival "Dani komedije", a prva takmičarska predstava je "Sumnjivo lice" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Predsednik Upravnog odbora Festivala Dobrica Milićević rekao je da je sve spremno za početak festivala i najavio da će sutrašnji dan biti u znaku "festivala smeha".

U prepodnevnim satima diližansa sa Jovančom Micićem, Juliškom, Čovekom s nogom, u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta iz Jagodine, voziće ulicama grada. Planirano je i druženje dece iz jagodinskih vrtića sa glumcima ispred Centra za kulturu, a kočije sa čuvenim Jagodincem Jovančom voziće i u popodnevnim satima kroz grad.

"U 19 sati u holu Kulturnog centra biće otvorena izložba posvećena Oliveri Marković, jednoj od naših dobitnica nagrade za životno delo. U 20 sati Festival će zvanično otvoriti ministar kulture Bratislav Petković", rekao je Milićević na konferenciji za novinare.

Selektor ovogodišnjeg festivala reditelj Jug Radivojević izabrao je sedam takmičarskih predstava. Drugog takmičarskog biće prikazane predstava "Sluga dvaju gospodara" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a trećeg "Čudo u Poskokovoj Dragi" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Subotice.

Zatim slede "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Narodnog pozorišta iz Sombora, "Građanin plemić" Narodnog pozorišta Prištine, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Šeste takmičarske večeri je predstava "Do gole kože" Teatra Joakim Vujić iz Kragujevca i poslednja predstava je "Zona Zamfirova" u izvođenju ansambla Pozorišta na Terazijama. U čast nagrađenih, na zatvaranju festivala 27. marta, glumci Favi teatra iz Beograda odigraće predstavu "Divan dan" u režiji Slavenka Saletovića.

Žiri ovogodišnjih "Dana komedije" u sastavu: reditelj Egon Savin (predsednik žirija), i glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić (predstavnik grada domaćina) odlučivaće o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu "Mija Aleksić", kao i o najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji kojima će pripasti statueta Ćuran. Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju.

Najsmešnija predstava po oceni publike dobiće nagradu "Miodrag Petrović Čkalja" i statuetu "Jovanča Micić". Glumici Jelisaveti Seki Sablić, ovogodišnjoj dobitnici nagrade za životno delo "Zlatni ćuran", statueta će biti uručena na zatvaranju festivala, 27. marta, na Svetski dan pozorišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track