POSLE SVIH RATOVA: Sin domaćeg izdajnika u Čačku
Foto: TEATAR ESTET

Premijera drame

POSLE SVIH RATOVA: Sin domaćeg izdajnika u Čačku

Pop kultura -
Aleksandar Bećić napisao je univerzalnu priču, koja govori o ratu kao manipulatoru i onima koji su u njemu izmanipulisani

ČAČAK - Predstava "Sin domaćeg izdajnika", u izvođenju čačanskog "Estet" teatra, koju je po tekstu Aleksandra Bećića režirao Baćko Bukumirović, premijerno je izvedena u Čačku.

Tekst predstave, koja je izvedena sinoć, nastao je u periodu postratnih previranja krajem 1999. i početkom 2000. godine.

Predstavu je na scenu postavio Baćko Bukumirović, koji je režiser i igra jednu od glavnih uloga.

Osnovna ideja predstave je da na jedan drugi način, sa distance gleda na rat na prostorima bivše Jugoslavije i postavlja ključno pitanje da li i na koji način mediji utiču na rat i da li se bave prodajom duše.

Dramski studio u Čačku, u saradnji sa prvakom kraljevačkog pozorišta Zoranom Damljanovićem, inače rođenim Čačaninom, koji je dao posebnu energiju ovoj predstavi u ulozi oca mladog novinara, sinoć je predstavio publici rat na jedan osoben način.

"Ovaj tekst bi se pre mogao definisati kao radio i TV drama, nego kao pozorišni komad. Lik koji tumačim je urednik novina, koji u ratnim uslovima, da bi sačuvao svoje novine, povlađuje svakoj vlasti, sve dok ne dođe mladi novinar koji je prodao dušu zarad uspeha", naveo je Bukumirović i najavio gostovanje predstave u Beogradu, u "Teatru 78".Sjajna glumačka ekipa predvođena Darkom Nicovićem, koji je odlično izneo ulogu mladog novinara u vremenu previranja, do mladih glumaca poput Kristine Popović, koja je svoju prvu veliku ulogu odigrala upravo na daskama čačanskog Doma kulture.

Tekst je nastao kada su svi ratovi prošli, i bez obzira što bi se po imenima protagonista i načinu govora na prvi pogled reklo da je drama obeležena ratnom tematikom sa prostora BiH, priča je univerzalna, govori o ratu kao manipulatoru i onima koji su u njemu izmanipulisani.

"Komad je nastao kada sam nakon toliko godina, prvi put od nekog čuo reči "Bože kako smo bili izmanipulisani", jer rat je upravo jedna velika manipulacija, ljudima, životinjama, teritorijom, verom, idejom i čime god hoćete. Shvatio sam da moram ispričati ovu priču iz čiste želje da ne dozvolimo bilo kome da nas opet izmanipuliše", izjavio je Bećić, autor drame.

Prema njegovim rečima, ova svevremenska drama je više puta odigrana na ovim prostorima, u realnom životu sa tragičnim efektima, a sada je preneta i na pozoršne daske sa sjajnom glumačkom postavom pod rediteljskom palicom Baćka Bukomirovića.

Sala Doma kulture bila je ispunjena skoro do poslednjeg mesta, a čačanska publika je sa pažnjom netremice pratila svaku scenu i brojnim ovacijama i smehom nagradila energiju koju su glumci preneli na scenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track