Propeler - prvi festival za decu na Savskom vencu
Foto: Facebook

Dečiji kulturni centar Majdan

Propeler - prvi festival za decu na Savskom vencu

Pop kultura -
Direktor Majdana Ivan Jugović najavio je da će se programi "Propelera" odvijati od 10 do 15 časova u prostorima ovog dečijeg kulturnog centra i u Kući kralja Petra

Dečiji kulturni centar "Majdan" beogradske opštine Savski venac organizuje prvi trodnevni dečiji festival "Propeler", od 19. do 21. aprila, i oko tog projekta okupio je neke dečije festivale i svoje spoljne saradnike, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Direktor "Majdana" Ivan Jugović je najavio da će se programi "Propelera" odvijati od 10 do 15 časova u prostorima ovog dečijeg kulturnog centra ( Kozjačka 3-5) i u Kući kralja Petra (Vase Pelagića 40)

On je podsetio da je "Majdan" osnovan kao pionirski centar pre tačno 40 godina i da je od 2006 opština Savski venac počela njegovu obnovu i modernizaciju koja je završena prošle godine.

"Propeler" je organizovan, istakao je Jugović, da podigne svest u široj javnosti o novim, inovativnim metodama pristupa edukaciji dece i mladih od predškolskog uzrasta do kraja srednje škole. Festival će, nastavio je Jugović, imati radionice, javne prezentacije iz polja nauke, filma, književnosti, dizajna, savremenih medija, arhitekture, a posetioci će kroz igru i direktan rad sa umetnicima iz različitih oblasti moći da razviju nove veštine i steknu nova znanja.

On je rekao da će se festival zatvoriti u nedelju panel diskusijom u 17 sati u kući kralja Petra na koju su pozvani predavači, umetnici, pedagozi, psiholozi, roditelji, kao i svi učesniici festivala.

Na osnovu razgovora o iskustvima do kojih se došlo tokom "Propelera" organizatori očekuju da dobiju smernice u kom pravcu treba da se razvijaju programi "Majdana" i kako da se u buduće organizuju ovi festivali koji bi trebalo da postanu tradicionalni.

Član Opštinskog veća Savskog venca Branimir Gajić je konstatovao da je opština uložila puno sredstava, napora i vremena ( sedam godina) da obnovi komopleks DKC "Majdan" i to ne samo za decu iz ovog dela Beograda već iz svih delova grada.

On je rekao da je organizovanje festivala "Propeler" opravdalo i dalo smisao ulaganjima u ovaj dečiji centar koji bi trebalo da postane nova tačka okupljanja mladih na karti glavnoga grada.

Među učesnicima "Propelera" su, pored dečijeg festivala književnosti i ilustracije "Krokodokodil" i "Kids peč" koji će održati kreativnu radionicu o reciklaži, "Proces-edukativna arhitektura", Likovno kretivna radionica, koju će voditi vajar Radoš Antonijević, AIESEC koji će održtai radionicu za pravljenje crtanih filmova, "Artez" koji će održati radionicu za uličnu umetnost...

Učestvovaće i "Art fešn parti" sa radionicom o izradi vezova, Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" , Prirodnjački muzej, škola engleskog jezika FLTS koja će prikazati edukativni film "Zašto učiti engleski?", "Srpska-meksička kulturna alijansa" će demonstrirati izradu "pinjate" , "BG kuhinja" će demonstrirati zdravu hranu, a Aleksandra Kovač i njen dečiji hor "Beogradski glas" će održati muzičku radionicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja