Prvi korak ka rešenju za Avala film

Prvi korak ka rešenju za Avala film

Pop kultura -
Stečajni postupak u Avala filmu pokrenut je, odlukom Privrednog suda u Beogradu, 23. maja 2011. godine, a Agencija za privatizaciju imenovana je za stečajnog upravnika. Rešenje o bankrotstvu doneto je 14. septembra 2011. godine

BEOGRAD - Sastanak predstavnika filmske umetnosti i Agencije za privatizaciju, koji je održan danas, mogao bi biti prvi korak ka rešenju za "Avala film", nekada najvećeg studija u Srbiji i na Balkanu, koji je sada u stečaju uz zaključak da se u narednom periodu moraju intenzivirati napori kako bi se našlo najbolje rešenje.

Sastanak predstavnika Agencije za privatizaciju, Ministarstva kulture i informisanja i vodećih ličnosti filmske umetnosti Srbije održan je u prostorijama Agencije za privatizaciju sa ciljem da se razmene predlozi i ideje o rešavanju problema u kojima se nalazi "Avala film", saopštila je Agencija za privatizaciju.

Očuvanje "Avala filma" kao kulturnog dobra Srbije s jedne strane i rešavanje problema nagomilanih dugovanja ove institucije prema poveriocima, koji s pravom očekuju prodaju imovine, bile su osnovne teme sastanka.

Imajući u vidu simboliku i značaj koju "Avala film" i dalje ima u srpskoj kulturi, Agencija za privatizaciju pokrenula je inicijativu da se i stručna javnost aktivno uključi u rešavanje njegovog statusa.

Zaključak svih prisutnih je da je ovo samo prvi korak u pravom smeru i da se u narednom periodu moraju intenzivirati napori i državnih institucija i stručne javnosti kako bi se našlo najbolje rešenje za "Avala film".

Dalju koordinaciju aktivnosti preuzeće Ministarstvo kulture i informisanja, dodaje se u saopštenju. Sastanku su prisustvovali Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke, Goran Marković, reditelj i scenarista, Aleksandar Avramović, savetnik ministra kulture i informisanja, Mirko Beoković, generalni sekretar Akademije filmske umetnosti i nauke, Darko Bajić, predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Miroljub Vučković, v.d. direktora Filmskog centra Srbije, Zoran Janković, predsednik Stručnog saveta Filmskog centra Srbije, Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju, Dejan Jokić direktor Centra za stečaj Agencije za privatizaciju i Ivan Nikolić, rukovodilac stečajnog posutpka u "Avala filmu".

Stečajni postupak u "Avala filmu" pokrenut je, odlukom Privrednog suda u Beogradu, 23. maja 2011. godine, a Agencija za privatizaciju imenovana je za stečajnog upravnika. Rešenje o bankrotstvu doneto je 14. septembra 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track