Seksualni vodič za ortodoksne Jevreje
Foto: Daily Mail

Seksualni vodič za ortodoksne Jevreje

Pop kultura -
"Hteli smo ljudima da objasnimo ne samo gde da stave svoje polne organe, već i ruke i noge. Ukoliko nikada niste gledali film ili čitali knjigu, kako da znate šta treba da radite, rekao je terapeut

Seks je delikatna tema, ne samo među izraelskim ultraortodoksnim Jevrejima. Terapeut Dejvid Ribner napisao je vodič ciljan upravo za njihovu zajednicu.

Dr. Dejvid Ribner pomislio je na pisanje vodiča za seks nakon što je primetio da u njegovom gradu seks šopovi jednostavno ne mogu opstati, jer nemaju mušterija ili, bolje rečeno, potencijalnih mušterija koje bi se uopšte usudile da budu viđene dok ulaze u prodavnicu koja prodaje seksualna pomagala. To ga je podstaklo da napiše 'The Joy of Sex and The Guide to Getting It On', vodič koji trenutačno krasi njegovu kancelariju na polici rezervisanoj do pre nekoliko meseci isključivo za religiozne tekstove.

Ribner je rođen u Njujorku, gde je postao rabin i doktorirao na socijalnom radu. Nakon završenih studija, preselio se u Izrael, gde je počeo s lečenjem i konsultacijama. U svojih 30 godina terapeutskog rada, poseban naglasak stavio je na program seksualne terapije.

Danas smatra da je vodič za seks namenjen ortodoksnim Jevrejima deset godina zakasnio sa objavljivanjem. Ultraortodoksni dečaci i devojčice imaju odvojeno obrazovanje i stoga vrlo malo dodira sa suprotnim polom, sve do prve bračne noći. Fizički dodir, poput rukovanja, dozvoljen je samo sa supružnicima ili članovima porodice. Pristup filmovima i internetu je često zabranjen.

"Vodič za seksualnu intimnost tek venčanih" Ribner je napisao zajedno sa Dženi Rosenfeld, a počinje objašnjavanjem telesnih razlika između muškaraca i žena. Kako Ribner objašnjava, judaizam ističe seks kao nešto pozitivno, ali je javno raspravljanje o njemu postalo tabu. O seksu izvan braka se uopšte ne razgovara. U knjizi čak nema ni ilustracija, a na zadnjim koricama nalaze se seksualni dijagrami – u zatvorenom omotu, koja se može iscepati i baciti. Radi se o samo tri dijagrama osnovnih poza.

"Hteli smo ljudima da objasnimo ne samo gde da stave svoje polne organe, već i ruke i noge. Ukoliko nikada niste gledali film ili čitali knjigu, kako da znate šta treba da radite? Hteli smo da dijagrami budu prihvatljivi za najširu moguću populaciju, bez rizika da budu napadni. Tako su nacrtane samo sličice figura, bez lica", rekao je Ribner.Vodič je izašao prošle godine na engleskom jeziku, a uskoro će izaći i na hebrejskom, kako bi bio što pristupačniji izraelskoj publici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track