Aleksandar Vicozi održao tribinu u galeriji NAMA
Foto: Elementarium.cpn.rs

Italijanski poznavalac da Vinčija gostovao u Beogradu

Aleksandar Vicozi održao tribinu u galeriji NAMA

Pop kultura -
Tribina se osvrnula na dela ovog velikog umetnika, a otvarana su i pitanja da Vinčijevog koda, koji je tema savremene literature i kinematografije. Vecozi je predožio da je u pitanju nište više nego mašta, i da nema nikakvih bitnih osnova za istraživanje ovog mita

BEOGRAD - Na manifestaciji "Maj mesec matematike" u galeriji NAMA, gostovao je Aleksandar Vecozi, jedan od najvećih poznavalaca dela Leonarda da Vinčija.

Ova tribina održana je 10. maja, a organizovana je od strane Centara za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU. Vecozi je profesor na Univerzitetu u Firenci, kao i direktor Muzeja ideale Leonardo da Vinči.Tribina se osvrnula na dela ovog velikog umetnika, a otvarana su i pitanja da Vinčijevog koda, koji je tema savremene literature i kinematografije. Vecozi je predožio da je u pitanju nište više nego mašta, i da nema nikakvih bitnih osnova za istraživanje ovog mita.Takođe, značajan deo vremena posvećen je da Vinčijevom poliedru, koji je on oko 1498. nacrtao za Poločijevo delo "O božanskoj proporciji". U prostoru galerije, svi prisutni mogli su da vide i konstrukcije da Vinčijevih poliedara, koja je urađena po njegovim skicama. Ova postavka realizovana je uz poršku Italijanskog instituta za kulturu, a Nedeljko Adžić, srpski dizajner koji živi i radi u Italiji, u saradnji sa profesorom Vicozijem, napravio je čak 40 poliedara prema originalnim nacrtima.

U ovim poliedrima vidljiv je uticaj grčke i helenske kulture, od Platonovih i Euklidovih geometrijskih tela do Arhimeda. Oni takođe otkrivaju i povezanost sa drugim protagonistima italijanske renesanse (od Paola Učela i Pjera dela Frančeske do intarzija Đovanija da Verone), a i sa arapskim i hebrejskim saznanjima.

Poliedri predstavljaju predmete zadivljujuće lepote, bliske modernim skulpturama, koji ističu značaj Leonarda i njegovog umetničkog i intelektualnog konteksta za savremeno doba. Dodekaedar je, na primer, smatran slikom univerzuma u svoj njegovoj celini…

Na izložbi će biti predstavljeni i crteži Pjera dela Frančeske, Pačolijeve slike, slova alfabeta sa geometrijskom konstrukcijom, druge studije iz geometrije, matematike, harmonije i proporcije samog Leonarda: počev od možda najslavnijeg crteža na svetu, Vitruvijanskog čoveka, do analogija sa životinjama, posebno sa konjem. U jednoj od anatomskih studija Leonardo je zabeležio rečenicu koja ima presudnu ulogu u shvatanju njegove umetnosti u kojoj je slikarstvo istovremeno i filozofija i nauka: Neka me ne tumače oni koji nisu matematičari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track