Anđelina Džoli odstranila obe dojke!

Strah od raka

Anđelina Džoli odstranila obe dojke!

Pop kultura -
Džolijeva je u autorskom tekstu u Njujork tajmsu navela da je njena majka prerano umrla od raka i da je tako otkrila da ima genetsku mutaciju BRCA1 koja značajno povećava rizik od raka dojke i jajnika

NJUJORK - Poznata glumica, oskarovka Anđelina Džoli izjavila je da je iz straha da bi, zbog porodične genetske mutacije mogla da dobije rak dojke, uradila preventivnu dvostruku mastektomiju (odstranjivanje dojki) i pozvala druge žene da preuzmu neophodne korake kako bi se uverile da li imaju sličan rizik.

Džolijeva je u autorskom tekstu u Njujork tajmsu navela da je njena majka prerano umrla od raka u 56. godini i da je tako otkrila da ima genetsku mutaciju BRCA1 koja značajno povećava rizik od raka dojke i jajnika.

"Kada sam saznala kakva mi je realnost, odlučila sam da budem proaktivna i minimalizujem rizik koliko god je moguće. Stoga sam odlučila da se podvrgnem preventivnoj dvostrukoj mastektomiji. Doktori su procenili da imam 87 odsto šansi da dobijem rak dojke i 50 odsto šansi za rak jajnika. Kada sam saznala da je to moja realnost, odlučila sam da smanjim rizik tako što ću preventivno odstraniti obe dojke. Počela sam od grudi jer je rizik za taj rak veći od rizika za rak jajnika. Lično, ne osećam se manje ženom. Osećam se snažnom što sam donela tešku odluku koja ni na koji način ne umanjuje moju ženstvenost. Nadam se da će druge žene imati koristi od mog iskustva.", navela je glumica.

Ona je navela da su tromesečne hirurške procedure završene krajem aprila i zahvalila se svom partneru, glumcu Bredu Pitu, na ljubavi i podršci. Portparol holivudskog superpara nije bio dostupan za komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track