Koncert Maje Rajković 28. maja na Kolarcu
Foto: Rojters

Raskošni talenat

Koncert Maje Rajković 28. maja na Kolarcu

Pop kultura -
Dobitnica brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima Rajković je prvi resital održala u četrnaestoj godini

BEOGRAD - Ugledna pijanistkinja i pedagog Maja Rajković održaće solistički koncert u Kolarčevoj zadužbini 28. maja.

Na programu koncerta je Đirolamo Freskobaldi Tokata br.9, ’’Non senza fatiga si giunge al fine...’’, Dmitrij Šostakovič Preludijum i fuga A dur op.87 br.7, Johan Sebastijan Bah, obrada Sergej Rahmanjinov Preludijum iz Partite za violinu br. 3 E dur, Semjuel Barber Sonata op.26 i Sergej Rahmanjinov Šest muzičkih momenata op.16.

Pijanistkinja Rajković osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u rodnom Beogradu u klasi Radmile Živković i Miroslave-Lili Petrović. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Konstantina Boginoa kod koga je završiIa i Školu za visoko muzičko usavršavnje u Portogruaru u Italiji.

Magistrirala je u klasi Dušana Trbojevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je sada vanredni profesor na Katedri za klavir.

Dobitnica brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima Rajković je prvi resital održala u četrnaestoj godini. Nastupala je sa svim velikim orkestrima u Srbiji i učestvovala na festivalima u zemlji i regionu.

Gostovala je festivalu Dani muzike u Herceg Novom, BEMUS-u, Splitskom ljetu, Podgoričkom Ijetu, Herceg-festu, Mokranjčevim danima u Negotinu, Međunarodnoj tribini kompozitora, Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Portogruaru, Međunarodnom festivalu žena muzičara u Atini, Zagrebačkom bijenalu, projektu Moć klavira, na kongresima EPTA i Memorijalu Emil Hajek.

O sviranju Rajković njen profesor Trbojević 1994 .godine rekao je da je jedan od najraskošnijih talenata koje je sreo u svojoj karijeri.

"Njeni kvaliteti su inteligencija, izuzetan smisao za oblikovanje muzičke fraze i tonskih boja, izrazita estradnost i komunikacija sa auditorijumom, nesvakidašnja spontanost i radost muziciranja", ocenio je Trbojević.Muzički kritičar Branka Radović za Rajković kaže da "poseduje harizmu žene sa muškom rukom i muškim pijanizmom, pravi neobične programe i svira na jedinstven način".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track