SESKI IGRAČKE: Manje teksta i kraće suknje za žene u filmovima

SESKI IGRAČKE: Manje teksta i kraće suknje za žene u filmovima

Pop kultura -
Potcenjivanje žena na velikom platnu je iznenađujuće imajući u vidu populaciju i publiku

LONDON - Holivudske glumice imaju sve više uloga u kojima mnogo ne govore, ali su u filmskim hitovima njihove suknje sve kraće a dekoltei sve dublji, pokazalo je novo istraživanje koje prenose britanski mediji.

I pored uspeha takozvanih ženskih filmova poput "Deveruša", "Sumraka" ili "Igre gladi", predstavljanje žena u najuspešnijim holivudskim hitovima je na najnižem nivou u poslednjih pet godina. Žene koje su pojavljuju u filmovima su uglavnom seksi tinejdžerke, pokazala je studija Univerziteta Južne Kalifornije.

Među 100 filmova sa najvišom zaradom u američkim bioskopima 2012. svega 28,4 procenta od 4.475 likova sa tekstom bile su žene. To predstavlja pad sa 32,8 procenata koliko ih je bilo pre tri godine.

Svega šest posto blokbastera 2012. imalo je ravnopravnu muško-ženksu podelu. Istraživanje se sprovodi svake godine od 2007. kada su žene imale 29,9 posto uloga sa tekstom. Vođa studije, dr Stejsi Smit navodi da su žene, i pored malog skoka 2009. godine, i dalje potcenjene na velikom platnu.

Kada i dobiju vreme na filmu, 31,6 posto njih je u filmovima 2012. nosilo seksi odeću, najveći procenat u proteklih pet godina. Kada je reč o tinejdžerkama, broj onih koje su provokativno obučene je još veći: 56,6 posto likova tinejdžerki u filmovima prošle godine nosile su seksi odeću što je porast za 20 posto u odnosu na 2009.

Iako je lik Katnis Evergin koju Dženifer Lorens igra u "Igama gladi" pokazao da snažni ženski likovi mogu da privuku publiku, holivudski producenti i dalje su opsednuti ugađanjem ukusima mlade muške publike, pokazala je studija. Ženski likovi su dominantniji i manje seksualizovani u filmovima koje su napisale ili režirale žene.

Nažalost, svega 16,7 procenata od 1.228 režisera, scenarista i producenata koji stoje iza 100 filmova sa najvećom zaradom prošle godine su žene. Smitova krivi "predrasude industrije prema publici" za takav raskorak među muškim i ženskim filmskim radnicima.

"Potcenjivanje žena na velikom platnu je iznenađujuće imajući u vidu populaciju i publiku. Žene i devojke predstavljaju polovinu američke populacije i kupuju polovinu bioskopskih ulaznica", rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track