Sara Tošić: Novosadska balerina zvezda u Beću
Foto: Rojters

Sara Tošić: Novosadska balerina zvezda u Beću

Pop kultura -
Talenat i ljubav prema plesu otkrila je sasvim slučajno kada je u četvrtom razredu osnovne škole počela uporedo da ide i u baletsku školu

Na prvi pogled, Sara Tošić je obična gradska devojka. Međutim, ona je mnogo više od toga. Jedina je naša plesačica koja će učestvovati na najvećem festivalu savremenog plesa “ImPulsTanz” u Beču. Ona će uz još 29 plesača sa svih strana sveta biti član jedinstvene igračke trupe koja će u saradnji s renomiranim brazilskim koreografom Ismaelom Ivom šest nedelja raditi u okviru projekta “Biblioteca do corpo”.

Nakon premijere i nekoliko repriza u Beču otputovaće na dvonedeljnu turneju po Brazilu gde će u domovini sambe nastupati i pruočavati ples.Istraživanje baleta.

Pored bavljenja baletom i savremenim plesom, Sara studira pedagogiju. Talenat i ljubav prema plesu otkrila je sasvim slučajno kada je u četvrtom razredu osnovne škole počela uporedo da ide i u baletsku školu.

"Vrlo brzo sam zavolela ples i znala da ću nastaviti time da se bavim, tako da je srednja baletska bila logičan izbor. Doduše, upisala sam odsek za savremeni ples, dok sam u osnovnoj baletskoj završila klasičan balet. Zatim su me zainteresovale konceptualnije i savremenije forme koje dozvoljavaju, a ujedno i zahtvaju malo lične inicijative i kreativnosti. Klasičan balet je mnogo krući. Koreograf zna šta i kako želi i plesač onda to vežba do savršenstva. U savremenom plesu je izuzetno važna ličnost i individualnost plesača", objašnjava Sara.

Zahvaljujući tome, Sara je pozvana na festival “ImPulsTanz”, koji se održava od 1984. godine u Beču i okuplja renomirane plesne umetnike. U okviru festivala postoje radionice, okrugli stolovi, seminari i predstave.

Šampanjac i jagodeTošićeva je član Udruženja baletskih umetnika Srbije. Nastupa s Forumom za novi ples, jedinim ansamblom savremene igre u našoj zemlji koji deluje u okviru profesionalnog pozorišta od 2009. godine. Postepeno se uključivala i u klasičan baletski program kao honorarni član ansambla Srpskog narodnog pozorišta.

"U SNP-u sam provela tri sezone, ali se nedavno otvorio konkurs u baletskoj školi te od ove godine vežbam s klincima klasičan balet i savremenu igru. Oni su četiri-pet godina mlađi od mene pa se lepo družimo", smeška se Sara.

Uprkos obavezama, ova graciozna devojka i dalje nastupa u SNP-u. "Dobar primer savremenog plesa jeste predstava “Šampanjac i jagode” koju smo samostalno osmislili uz konsultacije sa koreografima iz Slovenije. Oni su nas usmeravali i korigovali, a mi smo unosili naše ideje i improvizovali. Čak smo i kostime sami pravili. Mislim da smo napravili izuzetnu predstavu", zaključuje Vanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track