KLASIKA: Rambo Amadeus za klavir!

KLASIKA: Rambo Amadeus za klavir!

Pop kultura -
Sonja Lončar i Andrija Pavlović već godinama privlače pažnju publike, i domaće i inostrane, kako zbog pijanističkog umeća, tako i zbog specifičnog repertoara koji izvode

BEOGRAD - Koncert našeg poznatog klavirskog dua LP održan u ustanovi kulture "Parobrod". Dvoje pijanista Sonja Lončar i Andrija Pavlović, uz dela Adamsa, Stravinskog i Helviga, premijerno izveli i kompoziciju harizmatičnog beogradskog muzičara Ramba Amadeusa.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović već godinama privlače pažnju publike, i domaće i inostrane, kako zbog pijanističkog umeća, tako i zbog specifičnog repertoara koji izvode.

To je potvrdio i njihov nastup u "Parobrodu" koji je bio tesan i premali za plovidbu sa ovo dvoje vrsnih muzičara, koji su u svoj program uvrstili i kompoziciju Ramba Amadeusa.

"Smatram da je naša saradnja bila pre svega, vrlo logična. Nismo nikako planirali ili mislili o tome, bila je spontana i logična", kaže pijanistkinja Sonja Lončar.

I nije to bio tek marketinški potez. Reč je o posebnoj povezanosti sa muzikom i načinom na koji razmišlja Rambo Amadeus.

"Ja sam naravno pristao na to, iako znam da je sve u domenu incidenta, zato što treba ohrabrivati muzičare, treba napraviti taj 'kros over' između moderne ozbiljne muzike i uopšte moderne muzike svih žanrova", kaže Rambo Amadeus.

Iako autor tvrdi da je kompozicija Seconda Molta svojevrstan prenos njegovog emocinalnog stanja permanentno rastrzanog između napada euforije i depresije, članovi dua LP su u njegovoj kompoziciji otkrili još nešto.

"Kako ja volim da kažem, jedna mešavina klasične, popularne muzike i indijanskog folklora," rekao je pijanista Andrija Pavlović.

I bilo je svega, ali najviše - energije, strasti i sjajnog muziciranja koje prevazilazi granice umetničke, odnosno moderne muzike.

http://www.youtube.com/watch?v=q39YofwN5G4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track