Jelica Kovačević: Glumice gledaju kao narodne pevačice!
Foto: Zorana Jevtic

Glumica se posvetila međunarodnom dečjem festivalu

Jelica Kovačević: Glumice gledaju kao narodne pevačice!

Pop kultura -
Sramota me da kažem da sam glumica, zato se predstavljam kao dramska umetnica. To me motiviše da se bavim ovim „sportom“

Posao radi iz ljubavi, a ne zbog honorara.Glumica Jelica Kovačević u intervjuu za Kurir kaže da se radije predstavlja kao dramska umetnica nego kao glumica. Trenutno radi na projektu posvećenom deci, festivalu koji će se održati 16. juna ispred fontane „Mladost“ kod Muzeja „25. maj“.- To je internacionalni festival „Svet u Beogradu“. Moja sestra Aleksandra Kovačević, inače scenograf, začetnik je ove ideje, i mi već četiri godine radimo na ovom projektu. To je manifestacija koja se održava u okviru projekta „Pravo na osmeh“, koji se prethodne četiri godine održavao u sklopu Dana Beograda.Kako će festival izgledati?- Festivalski program je posvećen deci i ima za cilj da poveže mališane iz celog sveta koja borave u Beogradu sa decom iz Beograda. Festival ima mnogo segmenata i aktivnosti. To su ekologija, sport, nauka, kultura, umetnost i zabava. Na njemu će biti dece iz drugih zemalja koja žive u Srbiji i školuju se u internacionalnim školama. Cilj je da se podigne svest o razmeni kulture i jačanju odnosa s drugim zemljama.Ko će još podržati projekat?- Mnogo je njih, a među njima su Goran Trivan, gosti iz Agencije za Evropske integracije, Srđan Stanković, Ljiljana Jovčić, gradski sekretar, Dejan Veselinov iz Turističke organizacije Beograda. Podržala nas je kancelarija Ivice Dačića, pa očekujemo da i on dođe ukoliko bude imao vremena.

Da li je lako biti glumica u Srbiji?- Nikog ne bih krivila za ovo što ću sada reći, ali često me sramota da kažem da sam glumica. Kad kažeš da si glumica, odmah te porede s narodnom pevačicom, zato se predstavljam kao dramska umetnica. To mi daje elan i motivaciju za bavljenje ovim „sportom“ koji sam izabrala sa sedamnaest godina.Šta bi volela da se promeni?- Potrebno nam je još novih pozorišta, još ljudi i trupa koji će se ujediniti i bez sujete raditi jedni sa drugima da bi kultura isplivala. Scena pozorišta „Stamenković“ stoji prazna, a ja sam prvi entuzijasta koji bi radio predstave u tom pozorištu, ali potrebne su mi kolege, ne mogu sama.Da li glumci biraju uloge na osnovu honorara?- Mislim da ne, već da pristaju i na manje od onoga što zaslužuju. Ja sam prva koja ne bira uloge na taj način, već radim iz ljubavi.

Neka čeka „Folk“Šta je sa serijom „Folk“, u kojoj glumiš narodnu pevačicu?- Pomerila sam snimanje serije „Folk“ jer je prvi dan snimanja bio zakazan baš za 16. jun. Izvinjavam se ekipi ako sam im nešto poremetila, ali ubrzo ću im se pridružiti. Scenario me čeka i na tome počinjem da radim ovih dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track