Ko je vlasnik pesme Happy Birthday to You?
Foto: You Tube

Ko je vlasnik pesme Happy Birthday to You?

Pop kultura -
Više od 120 godina pošto je melodija prvi put objavljena, optuženi Warner/Chappell Music Inc. hrabro, ali bespravno insistira da poseduje autorska prava na Srećan rođendan, stoji u tužbi

Producentska kuća pravi dokumentarac o čuvenoj pesmi “Happy Birthday to You” (Srećan rođendan) i komplikovanom utvrđivanju autorskih prava na nju.

Good Morning To You korporacija pred sudom se zalaže da pesma “bude javno dostupna”. Ona traži novčanu odštetu i restituciju u iznosu od pet miliona dolara za hiljade ljudi i grupa koje su kompaniji Warner/Chappell plaćale naknadu za autorska prava.

Više od 120 godina pošto je melodija prvi put objavljena, optuženi Warner/Chappell Music Inc. hrabro, ali bespravno insistira da poseduje autorska prava na Srećan rođendan”, stoji u tužbi.

Warner/Chappell sa sedištem u Los Anđelesu tvrdi da ima ekskluzivna autorska prava na “Happy Birthday”, pesmu koja je uvrštena i u Ginisovu knjigu rekorda kao najpoznatiju pesmu na engleskom jeziku.

Good Morning To You insistira da dokazi o tome da je pesma nastala 1893. znače da je autorsko pravo na nju isteklo oko 1921. godine. Kompanija ističe da su ranija autorska prava na pesmu slične melodije “Good Morning to All” ozvaničeni 1893, 1899. i 1907. davno istekla.

U tužbi stoji da je Warner/Chappell vlasnik autorskih prava samo na pesmu u aranžmanu sa klavirom iz 1935. ali ne i na melodiju i tekst. Kompanija je tužbu podnela nakon što je Warner/Chappell od nje tražio 1.500 dolara za dozvolu korištenja pesme u filmskim scenama, ili da se suoči sa kaznom od 150.000 dolara.

http://www.youtube.com/watch?v=qCJSNMqub8g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track