Tri razloga zbog kojih ne uspevate da smršate

Tri razloga zbog kojih ne uspevate da smršate

Pop kultura -
Trener s desetogodišnjim iskustvom i autor bestselera "Man 2.0: Engineering the Alpha", Adam Bornstajn, otkriva tri razloga zašto se bezuspešno pokušavamo rešiti sala i gde grešimo

Vežbe koje daju najbolje rezultate i rešavaju nas zloglasnog sala vrlo su jednostavne i jednake za muškarce i žene. Dovoljno je otići u teretanu i započeti s osnovama.

Trener s desetogodišnjim iskustvom i autor bestselera "Man 2.0: Engineering the Alpha", Adam Bornstajn, otkriva tri razloga zašto se bezuspešno pokušavamo rešiti sala i gde grešimo.

1. Držite se osnova

Vežbanje treba biti zabavno i dobro je u njemu naći neku vrstu uživanja, ali pošto želite da se rešite masnih naslaga, ostavite se zumbe i sličnih programa i krenite u teretanu. Koliko god se čini da su sve te sprave više namenjene muškarcima, to nije tačno. Neke vežbe treba izdržati i zadržati u programu bez obzira koliko su nam mrske ili dosadne. Dobar primer su čučnjevi i vežbe s tegovima. Važne su jer njima radi nekoliko grupa mišića odjednom, a što više mišića aktivirate lakše ćete gubiti salo. Još je bolja kombinacija raznih čučnjeva i tegova. Bez obzira što se to čini kao tip vežbe koji više odgovara muškarcima, piše magazin Shape, postoje manji tegovi koje žene mogu koristiti.

2. Smanjite kardio vežbe

Većina žena misli da samo kardio vežbama može sagoreti višak kalorija što je tačno, ali zaboravljaju da ih mogu i manje unositi. Kardio vežbe će sagorevati kalorije, a treninzi u kojima su uključeni napor i snaga tela lišiće vas sala. Kod vežbanja s tegovima mišići se grade pre nego kardio vežbama, a to znači da ćete ubrzati metabolizam. To vas opet dovodi na početak cilja jer će telo tako brže sagorevati kalorije i uspešnije ćete mršaviti. Takođe će se promeniti rad hormona poput insulina, pa ćete manje žudeti za nezdravom hranom i lakše kontrolisati šta jedete.

3. Posvetite se vežbanju

Na zajedničkim treninzima stvaraju se prijateljstva, što je odlično, ali loše je ako pričate s prijateljicama i komentarišete umesto da se koncentrišete na pravilno izvođenje vežbi. One ne moraju biti dugačke i nema potrebe provoditi puno vremena u teretani. Vežbe moraju biti naporne i kratke. Za vreme tih vežbi treba da osećate mišiće, a telo se znoji te imate onaj osećaj bola, kao da više nikada nećete napraviti još jednu seriju trbušnjaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track