SPEKTAKULARNO: Patrijarh aplaudirao caru Konstantinu!
Foto: Dado Djilas

„Konstantinus Magnus“ prvi put u prestonici

SPEKTAKULARNO: Patrijarh aplaudirao caru Konstantinu!

Pop kultura -
Elita Izvođenju muzičko-scenskog spektakla prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministarka energetike Zorana Mihajlović
1 / 6 Foto: Dado Djilas

Carski.Muzičko-scenski spektakl Sanje Ilića „Konstantinus Magnus“ sinoć je premijerno izveden u Beogradu. Publika u Sava centru ovacijama je ispratila simfonijski orkestar, hor i Balet Narodnog pozorišta, brojne soliste iz zemlje i inostranstva i autora.Tehničke novinePosle premijere 3. juna na letnjoj pozornici Niške tvrđave u okviru Državnog programa proslave jubileja „Milanski edikt 313-2013“, prestonička publika mogla je da uživa u nekim novinama koje zbog tehničkih detalja nismo videli u rodnog gradu velikog rimskog cara Konstantina Velikog. Naime, baletski igrači su poleteli iznad bine i deo koreografije izveli u vazduhu.- Zadovoljan sam izvođenjem. Popravili smo neke nedostatke - rekao je Ilić.Njegovo autorsko delo zapravo je najveća muzička forma realizovana u Srbiji. Epski spektakl podeljen je na 15 celina, koje kroz muziku i pokret obrađuju razne aspekte života cara Konstantina Velikog. Projekat je osmišljen kao koncert u okviru kojeg su simfonijski orkestar, solisti i hor u prvom planu, a ostali sadržaji treba da nadograde muziku i ambijent.Koreografiju je postavio čuveni Edvard Klug, direktor baleta mariborske Opere. Neobična i moderna koreografija, uz kostime Slavice Kezunović, unosi dozu avangarde u spektakl, koji je spoj modernog doba s vremenom u kojem je živeo car Konstantin.Ugledne zvaniceU Beogradu, kao i u Nišu, nastup je pratio predsednik Srbije Tomislav Nikolić u društvu supruge Dragice, ministra kulture Bratislava Petkovića i njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. U Sava centru videli smo i Suzanu Mančić, Dan Tanu, Nenada Manojlovića, bivšeg šefa BIA Gorana Petrovića, Lokicu Stefanović i ministarku energetike Zoranu Mihajlović.

Uživala sam u muziciranjuU Beograd je zbog nastupa iz Belgije na spektakl doputovala violončelistkinja Tamara Savić.- Sanja je divan za saradnju. Vrlo strog, ali volim da radim s takvim umetnicima. Bilo je pravo uživanje da sviram pred beogradskom publikom - rekla je za Kurir rođena Zemunka, koja u Belgiji ima svoj bend, a čak je nastupila i na Evrosongu 2010. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track