STIŽU NAJBOLJI: Sve spremno za Egzit
Foto: Tanjug

Dušan Kovačević

STIŽU NAJBOLJI: Sve spremno za Egzit

Pop kultura -
Ovogodišnji Egzit festival, održava se od 10. do 14. jula, okupiće posetioce iz više od 60 zemalja sa svih kontinenata, a na 14 muzičkih bina postavljenih na Petrovaradinskoj tvrđavi i nekoliko bina za različite umetničke sadržaje, publici će se predstaviti muzičari iz više od 20 zemalja sveta

NOVI SAD - Generalni menadžer festivala Egzit (EXIT) Dušan Kovačević izjavio je da je sve spremno za početak još jednog Egizita, koji će, kako je kazao, i ove godine dokazati da se s pravom nalazi na prestižnoj listi najboljih evropskih muzičkih festivala.

On je najavio i da će tim koji vodi Egzit, po završetku Festivala, podneti kompletan finansijski izveštaj i jasno i transparentno javnosti staviti na uvid celokupno poslovanje Festivala, s obzirom na to da je reč o veoma skupom projektu.

"Ove godine smo se veoma potrudili da napravimo kvalitetan balans između novih ekskluzivnih nastupa i starih proverenih imena. Najveći ekskluzivitet ovogodišnjeg Egzita je nastup "Atoms for peace" koji zaista predstavlja pravi svetski ekskluzivitet zato što će ove godine nastupiti na samo nekoliko svetskih festivala", rekao je on.

Tu su, dodao je, još neki noviteti kao što je "Rudimental Live" koji osvaja sve evropske liste, pa "Diplo" i niz izvođača koji na Festivalu nastupaju prvi put. "Sa druge strane tu su našoj publici poznati i provereni izvođači kao što su Dejvid Geta, "The Prodigy", Fatboy Slim, Nick Cave, Snoop Dogg, koji ove godine nastupa kao Snoop Lion", rekao je Kovačević, ističući da će ovogodišnji Egzit imati jedno od najboljih izdanja do sada.Kao poseban spektakl

Kovačević je najavio samo otvaranje festivala, u sredu 10. jula, na kom će glavna zvezda biti Nael Rodžers i njegov bend "Chic", a pre Rodžersa nastupiće hor "Viva Vox".

Za Naela Rodžersa Kovačević je rekao da je, po njegovom mišljenju, najveći producent svih vremena u svetu muzike koji stoji iza desetak najvećih hitova u istoriji muzike i koji je producirao najveće albume Madone, "Duran Duran", Dejvida Bovija i mnogih drugih najvećih muzičara sveta.

Po Kovačevićevim rečima prvi dan ovogodišnjeg Exit festivala biće posvećen konceptu brendiranja zemlje, jer, kako je kazao, Egzit kao jedan od pozitivnih brendova Srbije želi da ukaže na važnost teme promocije Srbije i promocije imidža Srbije.

"Kada se govori o korisnosnosti Egzita za društvo, kako na lokalnu zajednicu, tako i na nivou cele države, priča se o dva aspekta, jedan je taj turistički aspekt gde strani turisti za vreme boravka na Festivalu u Srbiju i Novi Sad unesu, po nezavisnim procenama, oko 15 miliona evra i to je dobrobit koja se može matematički izraziti, a drugi aspekt je praktično neprocenjiv i odnosi se na promociju imidža zemlje, a koji je jako važan jer od imidža zemlje zavise i visina stranih investicija, ali i svi drugi spoljnopolitički faktori", istakao je Kovačević.

Kovačević je sa ponosom istakao da je Egzit od strane inostranih medija i publike svake godine svrstavan među deset najvećih muzičkih festivala u Evropi. O kvalitetu programa, po rečima generalnog menadžera festivala Egzit, svedoči i interesovanje publike, a ono je, sudeći po prodaji ulaznica, zaista veliko.

"Interesovanje publike je sigurno najveće u poslednjih pet godina. Petrovaradinska tvrđava se "puni" velikom brzinom, u ovom trenutku imamo između 35.000 i 40.000 prodatih karata za svaki dan Festivala. Kapacitet Tvrđave je od 45 do 50 hiljada posetilaca, što znači da je ostalo još samo malo karata. Kompleta ima još samo nekih 2.000 i poruka svima onima koji planiraju da dođu na Egzit a još nisu kupili kartu da to što pre učine jer postoji mogućnost da karata nestane", istakao je Dušan Kovačević.

Ovogodišnji Egzit festival, održava se od 10. do 14. jula, okupiće posetioce iz više od 60 zemalja sa svih kontinenata, a na 14 muzičkih bina postavljenih na Petrovaradinskoj tvrđavi i nekoliko bina za različite umetničke sadržaje, publici će se predstaviti muzičari iz više od 20 zemalja sveta. Kovačević je rekao i da će tim koji vodi Egzit, po završetku Festivala podneti kompletan finansijski izveštaj.

On je podsetio i da je on lično, prošle godine, kada je novi tim ljudi preuzeo organizaciju festivala Egzit, jasno rekao da će biti podnet kompletan finansijiski izveštaj ne samo za sredstva koja su dobijena od Republike, Pokrajine i Grada Novog Sada, već za celokupno poslovanje Exit festivala."Nismo u zakonskoj obavezi da takav izveštaj dostavimo, ali pošto nemamo apsolutno ništa da krijemo, želimo da prikažemo kompletno poslovanje i da javnosti na uvid stavimo svaki detalj kako bi se bolje razumela sama problematika organizacije Egzita, jer taj festival predstavlja svojevrsnu anomaliju za ekonomski sistem Srbije, zato što se radi o izuzetno skupom projektu", rekao je Kovačević.

On je objasnio da svi izvođači koji nastupaju na Egzitu svoj nastup naplaćuju po istoj ceni po kojoj naplaćuju nastupe na drugim velikim svetskim festivalima na kojima je cena ulaznica višestruko veća nego na Egzitu, pa je zbog toga neophodna finansijska pomoć države u organizaciji Festivala, kako bi se on uopšte održao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track