Ludi Pjero otvara Tvrđavu teatar

Ludi Pjero otvara Tvrđavu teatar

Pop kultura -
Predstava "Ludi Pjero" oživljava teatarski lik nastao 1830. godine u pozorištima na Bulevaru du Temple u Parizu, a koji više od 170 godina oduševljava publiku

SMEDEREVO - Peti Međunarodni pozorišni festival Tvrđava teatar sutra će otvoriti hrvatski romansijer i kolumnista Jutarnjeg lista Ante Tomić, a potom će teatar Maska iz Bukurešta izvesti šou-komediju pantomime "Ludi Pjero".

"Posebnost otvaranja ovogodišnje Tvrđave teatra je to što takvih predstava i teatara kod nas nema, te retko imamo priliku da vidimo predstavu s pajacima i pravom pantomimom. Predstava "Ludi Pjero" oživljava 19. vek", rekla je agenciji Beta selektorka Festivala Branislava Liješević.

Predstava "Ludi Pjero" oživljava teatarski lik nastao 1830. godine u pozorištima na Bulevaru du Temple u Parizu, a koji više od 170 godina oduševljava publiku. Pjero je od tada zaštitni lik kabarea. Teatar Maska iz Bukurešta, osnovan maja 1990. godine, jedini te vrste u Rumuniji, jeste teatar pokreta, pantomime i telesnog izraza. Od osnivanja se razvija u dva pravca. Jedan je ulični teatar sa predstavama raznih glumačkih izraza, s klovnovima, komedijom del"arte, srednjovekovnim teatrom, "živim statuama".

Uključuje glumce ranih veština i talenata: žonglere, muzičare, plesace, pantomimičare, one koji upravljaju marionetama, akrobate. Drugi pravac su predstave u zatvorenom prostoru sa razrađenim scenarijima, inspirisane delima Gogolja, Markesa, Borhesa. Reditelj predstave je Mihail Malaimare, glumac, direktor, menadžer i osnivač tog teatra. U Bukureštu je studirao pozorišnu i filmsku umetnost, a pantomimu na Jak Lekok pozorišnoj školi u Parizu. Doktorirao je na temu istorija pozorišta. Bio je profesor na Institutu za pozorište, pozvan je da predaje pantomimu u Školi pozorišta "Pigmalion", u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track