Detoksikacija kuće

Detoksikacija kuće

Pop kultura -
Vreme je da očistite police od nepotrebnih sitnica, ormare od stvari koju godinama ne nosite, kupatilo od kozmetike koju nećete nikada nećete staviti na sebe

Svima nam s vremena na vreme treba detoksikacija, temeljno čišćenje koje nam daje novu energiju za dalje. Ista je stvar i sa našim stanovima i kućama, koji su često prenatrpani nepotrebnim stvarima koje nam samo stvaraju nervozu i nemir.

Vreme je da očistite police od nepotrebnih sitnica, ormare od stvari koju godinama ne nosite, kupatilo od kozmetike koju nećete nikada nećete staviti na sebe. Organizujte jedan dan za raščišćavanje i bacanje nepotrebnih stvari iz svog doma.

Evo nekoliko napomena što sve treba hitno baciti.

Stari časopisi

Rešite se starih magazina i novina jer, pogledajte istini u oči, kada ćete ih opet zaista uzeti i pročitati. Pogledajte da li ih možda možete dati nekoj knjižari ili frizerskom salonu. Ako vas baš zanimaju određeni članci, isecite ih i sačuvajte u fascikli.

Odeća

Pri čišćenju ormara držite se pravila od dve godine. Naime, vreme je da se rešite starih pantalona, majica, kaputa koje niste nosili bar dve godine. I njih takođe možete donirati ili čak prodati online.

Knjige

Dobro ste pročitali. Gotovo svi na policama imamo knjige koje nikada nismo pročitali i ne planiramo ih uzeti u ruke. Budite realni i nemilosrdni. Knjige koje vam na policama samo skupljaju prašinu možete prodati ili pokloniti prijatelju, a uvek ih možete donirati i nekoj knjižari.

Lekovi i vitamini

Dobro pregledajte kutiju sa lekovima i vitaminima i proverite datume na svim proizvodima. Lekove kojima je istekao rok trajanja možete odneti u apoteku jer će ih oni na najbolji način uskladištiti.

Kozmetika i parfemi

Pregledajte svoju kozmetičku torbicu, kupatilo i sve što je staro i bacite sve čemu je istekao rok trajanja ili uopšte ne koristite.

Nakit Pregledajte svoj nakit i sve ono što je puklo, demodirano, onaj koji nije vredan poklonite nekome. Uvek možete pokušati i da ga prodate, a od novca da kupite neki nov, moderan komad.

Hrana

Redovno pregledajte frižider i police s hranom. Proveru umesto jednom mesečno radite barem jednom nedeljno da ne biste imali neugodnih iznenađenja. Otvorena hrana neka ima prioritet kada pripremate jela.

Uspomene

Mnogi stručnjaci za organizaciju savetuju kako i kod čuvanja uspomena treba biti nemilosrdan. Sve te rođendanske čestitke, poklončiće i ostale sitnice koje čuvate u malim kutijama za cipele bacite bez oklevanja.

Biležnice, rokovnike

Većina nas na policama i u fiokama čuva neke stare notese, rokovnike pune beležaka, starih podsetnika, predavanja.... Razmislite da li je došlo vreme da ih bacite?

Stare uređaje koji nisu u upotrebi

Imate stari sintizajzer, laptop, radio, kasetofon. Razmislite možete li ga, ukoliko je star, nekako restaurirati i držati kao ukras ili mu je ipak odzvonilo. Neke stvari čuvamo jer smo sentimentalno vezani za njih i samo skupljaju prašinu, a zbog nakrcanosti prostora stvaraju nam nervozu.

Raščistite svoj dom i lakše ćete disati. U svakom pogledu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track