Performans Poslednja večera Ferdinanda
Foto: Glas Srpske

Pliva 2013

Performans Poslednja večera Ferdinanda

Pop kultura -
Slikari, vajari i njihovi gosti u nedjelju, 28. jula, na dan objave rata Austrougarske Srbiji, performansom “Poslednja večera” obeležiće 99. godišnjicu izbijanja velikog rata

Međunarodna umetnička kolonija “Pliva 2013” počinje sa radom u četvrtak, 25. jula, uveče prigodnim otvaranjem na izvoru Plive, a u njenom radu učestvuju 13 likovnih umetnika i jedan kompozitor.

Slikari, vajari i njihovi gosti u nedjelju, 28. jula, na dan objave rata Austrougarske Srbiji, performansom “Poslednja večera” obeležiće 99. godišnjicu izbijanja velikog rata i označiti početak obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata.

Na večeri će biti prisutni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, njegova supruga Sofija, atentator Gavrilo Princip, a kroz performans učesnike večere vodiće Ivo Andrić, kao mladobosanac.

Kako najavljuju organizatori, na meniju ove noći biće isto posluženje kakvo je služeno u čast Franca Ferdinanda na večeri 27. juna na Ilidži kod Sarajeva, a piće se isto vino - mostarska “žilavka” iz podruma starih srpskih vinara porodice Jelačić iz Mostara.

Selektor kolonije, akademik Milivoje Unković, lično se pobrinuo za dizajn jelovnika, vinskih etiketa sa likovima Gavrila, Ferdinanda i Sofije. Svi učesnici i gosti kolonije nosiće bedževe sa natpisom “Princip je Princip”.

Ovo je prvi događaj u Republici Srpskoj kojim će početi obeležavanje 100. godišnjice Sarajevskog atentata, a samostalno ga priređuju organizatori kolonije i njihovi prijatelji.

Do 28. jula uveče ostaje tajna ko će se pojaviti u ulogama Ferdinanda, Sofije, Principa i Andrića, ali i kako će se taj istorijski trenutak završiti.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuju: Danica Masniković, Ranka Lučić-Janković, Katarina Đorđević, Jelena Milošević-Jovanović, Mirjana Lučić, Ranka Marković, Vladimir Dunjić, Leon Patchett, Vidoje Tucović, Zoran Jovanović Dobrotin, Miloš Đorđević, Nikola Grull, te Zoran Hristić, kompozitor.Selektor Milivoje Unković kaže da će od 26. jula do 3. avgusta likovni umjetnici imati radni program u kontinuitetu.Dodaje da je 1. avgusta predviđena posjeta umjetnika gradu Banjaluci, gdje će u Muzeju savremene umjetnosti RS prisustvovati otvaranju izložbe “Nadežda Petrović: sa obe strane objektiva”.Kolonija “Pliva 2013” završava se 3. avgusta izložbom radova u arhitektonskom kompleksu “Pliva”.Film- Učesnici kolonije u ponedjeljak, 29. jula, moći će da pogledaju dokumentarne filmove prvog srpskog producenta Đorđa Bogdanovića iz 1913. godine, a ovo veče organizovano je u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske - kaže prof. Milivoje Unković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track