Zašto badem treba da postane vaša omiljena grickalica

Prirodno i zdravo

Zašto badem treba da postane vaša omiljena grickalica

Pop kultura -
Svakodnevno konzumiranje 45 grama badema čuva srce, dok 30 grama sadrži istu količinu kalcijuma što je ekvivalentno četvrtini šoljice mleka

Priroda obiluje pravim poslasticama koje mogu zadovoljiti ukus i onih najprobirljivijih! Predstavljamo badem, njegove blagodeti na zdravlje, skidanje kilograma i lepotu.

Na samom početku malo korisnih brojki - svakodnevno konzumiranje 45 grama badema čuva srce, dok 30 grama sadrži istu količinu kalcijuma što je ekvivalentno četvrtini šoljice mleka, a dobro su nam poznata svojstva mleka i njegov uticaj na zdravlje i očuvanje funkcionalnosti organizma.

Zanimljivosti o bademu

Badem lako može postati vaša omiljena grickalica. Svrstava se u grupu koštunjavih plodova, što znači da je u istoj “korpi”, sa recimo, kikirikijem i orasima. Uz to, blizak je rođak kajsijama, višnjama, breskvama i šljivama.

Sporadični pokušaji otkrivanje blagotvornih dejstva badema na ljudski organizam potiču iz Kine. Iz ove regije badem je doživeo globalnu ekspanziju – recimo, u Španiju i Portugaliju bademe su doneli arapski trgovci, gde se do današnjeg dana spremaju tradicionalne nacionalne kulinarske đakonije, dok su Francuzi još u 14. i 15. veku bademovo mleko koristili za pripremu finih deserta.

Stari Rimljani su na venčanjima na mladu i mladoženju su bacali bademe kao simbol plodnosti. Ovaj običaj kasnije se proširio na tlo Evrope, u kojoj je badem simbolizovao ne samo plodnost, nego i ljubav, dobro zdravlje i sreću. Šveđani ga i danas koriste za Božić. Jedan badem sakriju u puding od pirinča, verujući da će onaj ko ga pronađe imati sreću tokom cele naredne godine.

Zašto je fantastičan

Bakar, mangan, magnezijum, fosfor, cink, kalcijum, gvožđe – konstituenti dobrog zdravlja, svi zajedno grupisani u plodu badema. Pored toga, badem je izvrstan izvor vitamina E i B kompleksa – nijacina, tiamina i riboflavina.Bademi poseduju probiotička svojstva, sa kojima povećavaju nivo dobrih bakterija u crevima i doprinose zdravlju organa za varenje.

Vodeći su izvor vitamina E u hrani, jer sadrže alfa-tokoferol, moćni antioksidans koji ima sposobnost snižavanja holesterola od 8 do 12 odsto. Nekoliko značajnih epidemioloških studija potvrdilo je da bademi štite srce od napada. Da bi se izbegle srčane bolesti dovoljno je svakodnevno pojesti 45 grama ovog dragocenog voća.

Velike količine mangana i bakra u bademu čuvaju nervni i endokrini sistem, održavaju zdravlje kostiju, stabilan krvni pritisak, a podstiču i optimalan rad štitne žlezde. Veoma je koristan i za držanje dijete, jer daje osećaj sitosti, što je veoma važno u borbi protiv gojaznosti.

Usijani seks dodatak

Badem se smatra afrodizijakom za muškarce jer igra važnu ulogu u širenju krvnih sudova i postizanju erekcije – bogat je aminokiselinom argininom. Redovan unos badema bitan je i za zadovoljavajući broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track